За дома

Грешки в складирането на храната, които ви костват пари

Или поставят здравето в риск

18.03.2020г. / 16 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато съхраняваме продуктите и приготвените си ястия в хладилника, допускаме неволни грешки. Заради необмислените предварително действия се налага да изхвърляме храна, която е развалена преждевременно заради неподходящ метод на подреждане. Или още по-лошо – грешките ни застрашават здравето ни.

Кои са грешките, които има вероятност да правите и които ви карат да губите пари?

Неподозирани неща, които трябва да се държат в хладилник (галерия)

Съхранявате храната на грешните рафтове

Температурата в хладилника не е еднаква във всяко негово кътче. Затова е от голямо значение къде ще поставите различните продукти. Тези с дълъг срок на годност можете да подредите на по-долните рафтове, защото те не се нуждаят от особено ниски температури. Градусите са по-ниски навътре в хладилника, в задната му част, както и на по-горните рафтове. Там поставете пресните продукти, месата, които се развалят по-бързо.

Складирате храната непокрита

Най-добре е да покривате храната с капак или фолио, особено ако в нея има пресни продукти, остатъци от сготвени ястия, салати. Това предпазва храната от разваляне и навлизане на бактерии.

Използвате вредни контейнери

Пластмасовите кутии за съхранение в хладилника излъчват вредни вещества, като бисфенол А например. Той насища храната и я прави опасна за здравето. За предпочитане са съдове от стъкло или метал, подходящ за ниски температури.

Прибирате храната в хладилника преди да се е охладила

Не е препоръчително да прибирате горещи храни или наскоро сготвени хранителни остатъци непокрити. За да ги предпазите от разваляне, както и разваляне на хладилника, трябва да изчакате да се охладят поне до 40-50 градуса температура на храната отвътре, за да ги приберете в хладилника без капак. Напълно охладените ястия, останали след хранене трябва да се прибират в затворени съдове.

Свързани статии

Забравяте да въртите храната

Преподреждайте продуктите и остатъците от храна в хладилника всеки ден. Така ще сте наясно с какво разполагате и няма да изхвърляте залежали продукти с изтекъл срок или развалили се храни.

Как правилно да съхраняваме храната в хладилника?

Слагате неподходящи продукти в хладилника

Грешите, ако съхранявате картофи, лук, цитруси или ябълки в хладилника. Техните вкусови и здравословни качества спадат на ниски температури. Трайността им също се скъсява.

Настройвате хладилника на грешната температура

Най-добрата температура за съхранение на пресни храни е около 5 градуса. През лятото сваляйте термостата до 4,5-4 градуса, за да охладите достатъчно продуктите.

Коментирай