За дома

6 умни неща, които да направите вкъщи, ако отивате на почивка

Как да обезопасите дома си

10.08.2019г. / 07 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато заминавате на дългоочаквана почивка, оставяте дома си без надзор. Дори в най-безопасните квартали и райони на града, в който живеете, е възможно домът ви да бъде нападнат от крадци. Също така съществува опасност от бедствия, аварии и непредвидени обстоятелства, които да предизвикат щети по имуществото ви, най-вече ако не сте взели предпазни мерки преди да заминете.

Какво трябва да направите в дома си, когато заминавате задълго на почивка?

10 неща, които носят късмет за дома (галерия)>>>

Заключете

Разбира се, че заключването на дома е навик, който всички имаме, но все пак ще го споменем, защото е важно да не забравяте да го направите. Проверете два пъти всички врати и прозорци преди да тръгнете.

Не бързайте да се хвалите в социалните мрежи

Когато сте на почивка, пътешествие, ваканция или екскурзия и преживявате страхотни емоции е напълно нормално да ви се иска да ги споделите с приятелите си в социалните мрежи. Не бързайте с хвалбите, пускането на клипчета на живо и снимки, защото това може да подскаже на зложелатели, че в дома ви няма никой. Ако държите да се похвалите с преживяването си, поне го направете, след като сте се върнали вече от почивката. 

Подсигурете ценностите си

Не оставяйте ценности, бижута и пари на видно място. За видни места се считат и тези, на които си мислите, че сте скрили ценностите си – в гардероба, под матрака, в шкафа при бельото и така нататък. Приберете всичко ценно в сейф или ги вложете в трезор, ако става въпрос за нещо незаменимо ценно.

6 неща, които носят нещастие в дома>>>

Свързани статии

Вземете мерки относно неизправности

Преди да тръгнете е добре да сте поправили изпускащата газ газова уредба в кухнята, течовете във водопровода или други проблеми с електроинсталацията или някои уреди. Важно е, за да си спестите големи главоболия при евентуална авария във ваше отсъствие.

Инсталирайте приложение за дистанционно управление на осветлението

С помощта на тези смарт инсталации ще можете да включвате и изключвате осветлението, когато ви няма, така че крадци и зложелатели да мислят, че има хора вкъщи.

9 идеи да направим дома по-уютен>>>

Поставете охранителни камери

Камерите помагат в охраняването на имота, така че винаги е добре да ги има. Разлепете знаци на охранителната фирма, с която имате договор, така че потенциалните нападатели на дома ви да ги видят. Това може и да ги стресне и да ги откаже от атака. Ако нямате договор с фирма, а сте поставили видеонаблюдение по ваше усмотрение, също може да разлепите табели, че има камери. Това може да притесни крадците.

Коментирай