За дома

Освежаващи трикове за дома, които го правят по-просторен

5 начина да направите жилището си по-уютно и комфортно

11.12.2019г. / 16 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Уютът в дома е една от най-важните предпоставки за добро здраве и стабилна психика. Домът е нашата крепост и за да се чувстваме добре в него, той трябва да ни обгражда с комфорт.

9 идеи да направим дома по-уютен

Едно от най-важните неща в дома, от които зависи уютът в него, е просторът. Малко са обаче щастливците, които могат да си позволят истински просторен дом. Повечето хора разполагат средно с две стаи, в които да се разположат с цялото си семейство.

За щастие, има някои лесни трикове, които помагат оптично да разширите пространството в дома си, да го направите по-светъл и просторен. Ето няколко начина да го направите.

1. Използвайте светли цветове.

Може да сте артистичен или нестандартно мислещ човек, който обича да експериментира с цветовете, но това може да се окаже вредно за усещането за простор в дома. Огледайте се наоколо и забележете дали има черни, червени, керемидени или тъмносини елементи в интериора, които преобладават.

Декорация за дома с животни (галерия)

Тъмните цветове оптично свиват пространството и го карат да изглежда по-малко, отколкото е. Можете да промените това много лесно, като пребоядисате стените в светли тонове и поставите преобладаващи леки нюанси в интериора, които да допринесат за усещането за простор.

2. Заменете вратите си.

Ако жилището ви съдържа преходни помещения, оградени от масивни врати, те само блокират усещането за простор. Можете да замените тези врати с плъзгащи се или с подвижни паравани, например, които да могат да се преместват при нужда. Този трик помага за разширяването на помещенията и усещането за простор в дома.

13 идеи за кухнята


Свързани статии

3. Направете дома си огледален замък.

Огледалата помагат за оптичното разширение на дома. Поставете ги на стратегически места в различните помещения. Използвайте ги като декорация, така че хем да не се натрапват, хем да внасят свежест и светлина в жилището. Локалното осветление също помага за тази цел. Разположете красиви лампи на помощните маси във всекидневната или трапезарията, а защо не и в спалнята.

Цветове, подходящи за кухнята (галерия)

4. Внимателно подберете тъканите и шарките.

Меката мебел има голямо значение за създаването на простор в дома. Цветовете и шарките, които избирате за мебелите си, трябва да са в светли тонове, да не са прекалено натрапчиви за окото, тоест да не съдържат твърде много елементи, и да допринасят за общото усещане за свободно пространство.

5. Сменете мебелите си.

Ако имате възможност да разведрите и обновите интериора си с подмяна на мебелите, направете го. Актуализирайте обстановката в дома си с нови, издържани в светли и приветливи тонове мебели, които със сигурност ще създадат усещане за комфорт и простор в цялото жилище.

Снимка: istock

Коментирай