За дома

По какви критерии трябва да избереш каква да бъде новата ти прахосмукачка?

Мощността на уреда за почистване е един от най-важните аспекти, на които да обърнеш внимание

31.12.2019г. / 11 21ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Прахосмукачката – този малък електроуред, но толкова голям помощник във всеки един дом. С нея чистенето е доста по-лесно и спестява време и усилия в забързаното ни ежедневие. Когато настъпи моментът за закупуване на нова прахосмукачка, нещата не са никак прости. Има толкова много варианти на пазара, толкова много модели, с толкова различни опции, че изборът на прахосмукачка може да бъде изключително труден.

Прахосмукачки Samsung: множество варианти и оферти

Да си взема вертикална прахосмукачка, защото имам къща с вътрешно стълбище, или да бъде класическа? Да има или да няма торба? Да бъде прахосмукачка робот или обикновена? Да бъде ли и перяща? Боже, колко много варианти! Откакто прахосмукачките станаха част от нашия живот, почистването на домовете ни стана много по-лесно. Затова прахосмукачката е един от най-търсените електроуреди за всяка къща. Когато искаш да си купиш нова прахосмукачка обаче има много фактори, които трябва да имаш предвид.

Мощността на уреда за почистване е един от най-важните аспекти, на които да обърнеш внимание. Вече по-рядко се произвеждат и предлагат прахосмукачки с голяма мощност, поради големия им разход на енергия. Въпреки всичко, все още можеш да си купиш прахосмукачка с мощност по-голяма от 1800 вата.

Прахосмукачки Samsung: мощност

Нормално е да те интересува мощността на твоята нова прахосмукачка. В зависимост от големината на дома ти, който тя трябва да „обслужва“, можеш да си избереш уред с повече или по-малко ватове мощност. Очевидно, това ще повлияе и на консумацията на енергия, на шума по време на работа, на цената и т.н, но не забравяй, че мощността е пряко свързана със засмукващите способности на прахосмукачката, което от своя страна е важно, ако искаш да почистваш без проблеми цялата мръсотия, дори и от най-труднодостъпните места. Колко стаи има домът ти? Колко квадратни метра е? Колко пъти седмично ще използваш прахосмукачката? Какъв тип под ти се налага да почистваш? От тези въпроси зависи твоето решение за мощността на прахосмукачката.

Прахосмукачки Samsung: ефективност

Друга важна част, когато заговорим за прахосмукачки, е филтърът. Ако искаш засмуканият от прахосмукачката ти въздух да бъде колкото се може по-чист, може да се позаинтересуваш какви са възможностите за това. Почти всяка прахосмукачка разполага с вътрешна филтърна система за прочистване на въздуха от частици прах. В края на тази система е разположен най-силният от всички филтри. Става дума за филтъра HEPA или, в някои случаи, EPA. Това, което трябва да знаеш, е че прахосмукачка с филтър HEPA е по-хубава и улавя много повече, а и по-добре праховите частици.

Най-накрая, би трябвало да помислиш и за енергийната ефективност. Тази характеристика става все по-важна с всеки изминал ден и е валидна за всички използвани от нас домашни електроуреди. Една прахосмукачка има няколко фази на работа, оттам и различно представяне на енергийната ефективност в зависимост от повърхността, върху която я използваме. При твърд под ефективността е от енергиен клас А, но върху килими, мокети или други по-меки материали, ефективността спада до клас В, С, а дори и още повече. Освен това, енергийната ефективност, както и цялостното представяне са пряко свързани с количеството натрупан прах.

При все че това не са всичките критерии, по които да се ориентираш в правилната покупка на прахосмукачка, това са горе-долу най-важните. Очевидно, можеш да базираш решението си и на броя приставки, тегло и на много други фактори, които имат значение за теб. Но за високата ефективност и добрите резултати, постигани от една прахосмукачка, тези са основополагащи.

Коментирай