Водката е любимо питие на много хора по целия свят, но тя надхвърля своето първоначално предназначение, благодарение на алкохолното си съдържание и пречистеността си за разлика от някои други видове алкохол, които оставят петна, съдържат захари и други вещества, оставящи следи по повърхностите.

Полезни алтернативни употреби на сапуна

За какво още можем да използваме водката освен за пиене?

Почистване на прозорци и осветителни тела

Водката е чудесен природен начин да почистите прозорците, стъклените повърхности и осветителните тела, като същевременно опазва природата. Не се налага използването на химически почистващи препарати, а този вид алкохол върши абсолютно същата работа, дори по-добра.

За дезодориране на краката

Накиснете краката си във водка. Тя убива бактериите и премахва лошата миризма. Можете да я ползвате и под формата на спрей по няколко пъти на ден срещу миризливи крака.

Полезни алтернативни употреби на ориза (галерия)

За премахване на лепило

Когато сваляте стикери или плакати, по повърхностите остават остатъци от лепило, които се почистват изключително трудно. Не и ако имате водка. С нейна помощ тези остатъци се премахват по-лесно без да се увреждат повърхностите.

За освежаване на дрехите в гардероба

Дрехите в гардероба се вмирисват на застояло, ако не се ползват известно време. За да ги освежите, напръскайте ги с водка и ги оставете да изсъхнат на открито. Няма да остане следа от лошата миризма, както и от водката.

Полезни употреби на кромида

За бляскава коса

За да върнете блясъка на косата си, използвайте водка. Напръскайте косата с нея и тя ще заблести. Благодарение на ниското ниво на pH водката има това въздействие върху косъма. Можете да я добавяте към шампоана си, за да се борите и с омазняващия се скалп.

За дълготрайност на цветята

Капнете няколко капки водка във водата, в която сте потопили букетите си. Добавете и една чаена лъжичка захар. Това ще даде хранителна среда за вашите растения и ще ги накара да бъдат свежи за по-дълго.

Употреби на алое вера, за които може би не знаете

За почистване на бижута

Водката може да ви помогне да полирате и почистите бижутата си. Накиснете ги във водка за 5 минути, след това ги изплакнете с топла вода. Ако замърсяванията са упорити, търкайте с памучна кърпа и повторете отново.

Още по темата

За отстраняване на мухъл

Имате мухъл в банята? Напръскайте го с водка и почистете с микрофибърна кърпа. Мухълът ще бъде премахнат, а плочките ще светнат.

10 нестандартни употреби на пастата за зъби

За успокояване на кожата при ухапване от медуза

Ако ви опари медуза, ще изпитате болка и парене. Кожата ще се зачерви, може и да се подуе. За да облекчите тези симптоми, изплакнете обилно с водка. Тя ще тушира реакцията на кожата и ще я успокои.