За дома

9 неща, които да не изхвърляме в канала

Причиняват запушване на тръбите и куп проблеми

07.08.2020г. / 05 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато измиваме съдовете за хранене в канала на мивката попадат всякакви хранителни остатъци. Понякога съвсем съзнателно изхвърляме в канала храни, които са развалени или са останали в повече при готвенето. Каквато и да е причината да го правите, помислете преди да изхвърлите нещо с лека ръка в канала следващия път. Докато някои храни и течности са безобидни, други биха могли да ви създадат сериозни проблеми, като запушване на тръба.

Неща, които да не изхвърляте от вкъщи

Какво никога да не изхвърляте в канализацията?

Ориз

Оризът набъбва при съприкосновение с водата. Ако изхвърлите ориз в канала той може да задръсти много сериозно тръбите и да предизвика запушване. Никога не го правете.

Олио, зехтин

Течните мазнини, като зехтинът и олиото, могат да изглеждат като безобидни за канала, но не са. В контакт с водата те образуват лепкава смес, която е основа за облагане с плаки по стените на тръбите, което води до запушване вследствие на други попаднали и залепнали по олиото частици.

Брашно

Брашното също е неподходящо за безопасно изхвърляне в канала, защото заедно с водата образува лепкава каша, която задръства канализацията.

7 неща, които никога да не пускате в тоалетната

Утайка от кафе

Кафето е сред най-често изхвърляните отпадъци в мивката или в тоалетната, но не трябва да е така. Утайката от кафе може да се смеси с други частици и отпадъци в канала, които да образуват блокаж.

Животинска мазнина

Готвили сте мазно свинско и в съдовете е останала мазнина. Разбира се, че я изхвърляте в канала без да се замислите. След като се охлади обаче мазнината се стяга и залепва по тръбите. С течение на времето може да се образува сериозно запушване, ако това е честа практика за вас.

Намачкани картофи

Варили сте картофи, правили сте картофена салата или пюре и сте изхвърлили остатъците от намачканите картофи в канала. Това също може да предизвика запушване и не е препоръчително.

Как да не задържаме хранителни остатъци – хитри трикове

Свързани статии

Хрупкави зеленчуци

Хрупкавите и сочни зеленчуци, като чушки, целина, зелени листни зеленчуци, са все враг на канализацията. Остатъците от тях дори не стават на каша, която евентуално да премине по-лесно през канала. Те остават цели и могат да причинят сериозни задръствания.

Бензин

Ако в гаража ви е останало застояло гориво, не го изхвърляйте в канала. Това може да предизвика сериозен екологичен проблем, защото може да е токсичен за околната среда и животните в близост до канализацията.

Течности от продукти, които никога да не изхвърляме

Препарати и медикаменти

Същото се отнася и за всякакви препарати и лекарства. Те могат да отровят живи същества по пътя на водата, както и да се отразят зле на растенията, с които водата има пряк контакт. Не изхвърляйте никакви химикали в тоалетната или мивката.

Коментирай