За дома

Какво никога да не чистите с препарат за чинии?

Неподходящи начини за употреба

06.01.2021г. / 14 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Препаратът за съдове има много полезни употреби извън основното му предназначение. Можете да го използвате за почистване на много повърхности в дома, както и за премахване на петна от дрехи и текстил. В някои случаи обаче не е подходящ и по-скоро ще ви създаде главоболия, отколкото да ви помогне.

Полезни алтернативни употреби на сапуна

За какво не е добре да използвате препарат за съдове?

За почистване на миялната машина

Ако искате да почистите миялната си машина, не е добра идея да използвате препарат за съдове. Много хора правят грешката да поставят препарат за съдове в миялната и да пуснат цикъл на миене без съдове, само за да изчистят и дезинфекцират вътрешността на машината. Други пък заместват стандартните препарати за миялна с препарат за съдове. Ако го направите, рискувате пяната от препарата да излезе през процепите на машината и да залее всичко наоколо.

За почистване на кубинска кафеварка

Кубинската кафеварка има дюзи, през които кафето преминава от долната ѝ част в горната при варене. Ако използвате препарат за съдове, за да я почистите, може да ви е доста трудно да я изплакнете след това.

10 алтернативни употреби на зехтина

В пералнята

Ако ви е свършил перилният препарат, не слагайте такъв за съдове в пералнята. Тези препарати образуват много пяна, която може да излезе през уплътненията на пералнята подобно на миялната машина.

За миене на колата

Препаратът за съдове не е подходящ за миене на автомобили, защото съдържа агресивни разграждащи мазнините химикали, които могат да увредят боята и емайла на колата. Освен това се изплаква трудно, както споменахме.

Алтернативни употреби на различни домакински пособия

Свързани статии

За миене на коса

В никакъв случай не прилагайте препарат за съдове върху косата си, дори да сте влезли в банята и да ви е свършил шампоанът. Силните химикали в препаратите за миене на чинии могат да увредят кожата на главата, да предизвикат сухота, дразнене, алергични реакции, пърхот.

За миене на прозорци

Изплакването на препаратите за съдове не е лесна задача. Ако ги използвате за миене на прозорци ще се убедите в това. Колкото и да бършете и подсушавате, ще се образуват черти и остатъци от препарат.

Полезни алтернативни употреби на ориза (галерия)

За миене на дървени подове

Препаратът за съдове не е подходящ за дърво. Той може да го увреди и да остави сериозни петна по паркет и ламинат, както и по дървени мебели.

Коментирай
Свободно време