За дома

Видове фурни за вграждане – как да изберем?

14.05.2021г. / 14 18ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Кухнята няма да е същата без фурната, с помощта на която всеки може да твори вкусни ястия. Днес на пазара има огромно разнообразие от видове, модели, дизайн, функции и какво ли още не, което от една страна е страхотно, тъй като дава безброй възможности, но от друга може да ни постави в ситуация на труден избор.

Що се отнася до фурната днес дилемата е между свободностоящите печки и фурните за вграждане. Но първенецът тук е ясен и това несъмнено са фурните за вграждане. Техните предимства са толкова много, че наистина няма как да им устоите.

На първо място те са много по-практични, тъй като се вграждат в мебелите и не изискват толкова място. Нещо повече, фурните за вграждане ви позволяват да ги поставите, където вие искате.

При тях не е необходимо да са разположени на ниско и да се налага всеки път да се навеждате, за да ги използвате. Можете да ги поставите на по-високо място, така че да си създадете максимален комфорт.

Освен това, разнообразието от стилове и дизайн тук е толкова богато, че наистина може да останете леко объркани. Но от друга страна, това дава възможност да откриете фурната за вграждане, която да стои идеално както на стила на мебелите, така и на останалите домакински уреди във вашата кухня.

Главният и най-важен въпрос е как да изберем фурни за вграждане? За тази цел сме ви подготвили кратък списък със съвети и основните характеристики, които са важни при избора на уреда.

Видове фурни за вграждане

Първото нещо, което трябва да решите е какъв вид фурна за вграждане искате да си купите. И когато говорим за видове, то имаме предвид дали да бъде газова или електрическа.

Едно от основните предимства на газовите фурни е тяхното изключително бързо загряване. Освен това, те не са подвластни на електричеството, което ги прави възможно най-икономичния вариант. Сред главните им недостатъци е това, че температурата не може равномерно да се разпредели във фурната, което често повлиява на готвенето и е основен фактор при избора им.

От другата страна стоят електрическите фурни за вграждане, които не могат да се похвалят с толкова бързо загряване, но пък изпичат равномерно, притежават висока мощност, която е отговорна за времето на загряване и приготвянето на храната. Също така, сред тях има наистина богат избор на модели. Техният минус е, че колкото повече мощност използват, толкова по-малко икономични са.

Обем и размер на фурната

Друг ключов момент е да измерите мястото, предвидено за фурната за вграждане, както и да прецените колко литра искате да е обемът на фурната. Определяйки дали искате газова или електрическа фурна за вграждане и знаейки какви размери трябва да бъде тя, задачата е наполовина решена.

Функция за самопочистване

Може би най-трудният въпрос за решаване е функцията за почистване. Подобни функции на фурните за вграждане са изключителни помощници, които никой друг не може да замени.

Съществуват основно три вида програми за почистване:

Водно почистване – при него загрятата вода се изпарява, така че мазнините да се размекнат и да можете да ги почистите лесно. Ако трябва да бъдем честни, кой знае какво предимство този метод няма. В някои случаи дори може да усложни вашата работа;

Каталитично почистване – с помощта на каталитичните панели, които някои фурни за вграждане притежават, мазнините се разграждат. Единственото, което се изисква от вас е да забършете с мека кърпа останалата вода и сажди;

Пиролиза – един от най-ефикасните начини за почистване.

Фурните за вграждане с тази функция успяват да достигнат до 500° C, като унищожават напълно всички мазнини. Това, което вие трябва да направите, е да минете с влажна кърпа след като фурната изстине.

Програмите, без които не можете

Наред с всички споменати характеристики, нещо, което не бива да пропускате, са програмите. Сред различните възможни програми, които фурните за вграждане могат да притежават, някои са доста впечатляващи.

Една такава е готвенето на пара, благодарение на която си осигурявате здравословно хапване, при което се запазват всички полезни свойства на храната.

Освен това, някои модели имат автоматични програми. Слагате продукта във фурната, задавате вида храна и нейното тегло и оставяте фурната да изпълни своята задача.

Нещо повече, какво ще кажете за изпичане на две ястия едновременно. Това може би е мечтата на всяка домакиня. Със сигурност ще ви спести време, което да оползотворите по много други начини. Разбира се, изпичането на две различни ястия, няма да попречи на вкусовите им качества.

И за финал, единственото, което ви остава е да намерите перфектния дизайн, за да се развихрите в кухнята и с помощта на фурната за вграждане да покажете вашите кулинарни умения.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
hubavi idei , stiga da se nameri na4in da gi priloja v doma si.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време