За дома

3 места в кухнята, където може да има скрит мухъл

Мухълът може да причини заболявания и алергии

26.09.2021г. / 05 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кухнята е мястото, в което прекарваме голяма част от времето вкъщи. Там приготвяме вкусна храна. Храним се с любимите си хора, смеем се, споделяме моменти от изминалия ден или посрещаме новия. Ето защо кухнята трябва да е добре поддържана с добра хигиена. Важно е заради съхранението и приготвянето на храната. Важно е и заради здравето ни. 

Хитър трик за почистване на фугите в банята

Но колкото и добре да почистваме кухнята си, в нея може да се промъкне мухъл. Той може да се появи на неочаквани места, за които не сте подозирали. Растежът на мухъл в кухнята е много често срещан, защото в това помещение има среда за развитието му. В кухнята има благоприятни условия за растежа му заради храната, влагата и топлината, които се намират там. 

Мухълът е много опасен за здравето. Той може да предизвика алергии, дихателни проблеми, астма. Може да влоши и съществуващите такива. Ето защо е важно да направите всичко възможно да отстраните мухъла от кухнята си. За целта обаче е добре да знаете къде може да се крие той. 

Домашни растения, които облекчават симптомите на алергия

Ето кои са трите места, на които неподозирано може да има мухъл. 

Мивката 

Ако си мислите, че по мивката не може да има мухъл, защото постоянно пускате течаща вода и тя отмива мръсотиите, лъжете се. Мухъл може да се появи и там. Местата, на които можете да го откриете, са уплътненията около мивката, чешмата и дюзите ѝ, върху плота в близост до мивката. 

4 начина да освежите въздуха в дома

Винаги почиствайте уплътненията с препарат за мухъл. От време на време проверявайте и около тръбите в близост до чешмата. Ако се налага, периодични сменяйте уплътненията, за да сте сигурни за здравето си. 

Хладилникът 

Вероятно хладилникът е последното място, за което ще се сетите, когато стане въпрос за мухъл. Там обаче също може да вирее опасната плесен. Хладилникът е място, в което се размножават множество бактерии въпреки ниските температури. В него се съхраняват сурови и пресни хранителни продукти, което създава среда за развитие на микроорганизми. 

4 неща, които никога да не държите под кухненската мивка

Мухъл може да се образува както във вътрешността на хладилника, така и по уплътненията му. Почиствайте ги редовно. 

Гъбата за чинии 

Гъбата за миене на съдове е една от най-уязвимите откъм замърсявания в кухнята. Тя е подходяща за развитие на бактерии заради топлата и влажна среда в нея. Освен това в гъбата остават микрочастици храна след измиването на съдовете, които се явяват допълнителен бонус към хранителната среда за растеж на микроорганизми. Сменяйте гъбата по-често. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
Свободно време