За дома

5 съвета как да създадем идеалната кухня по проект

Няколко препоръки как да проектирате кухнята на мечтите си

20.08.2021г. / 10 05ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Мебели Виденов".

Снимка: "Мебели Виденов".

Много често, когато говорим за кухнята като пространство и място в дома ни, го определяме като "сърцето на къщата". И този израз не е случаен, защото именно кухнята е притегателният център на едно семейство - там, където се създават вкусни ястия за удоволствие и наслада на всички у дома, които се събират около трапезата, споделяйки радостни мигове от ежедневието си.

Поради своята голяма значимост кухнята е помещението, за което трябва да вложим не само старание да я изградим практична и удобна, но най-вече да насочим усилия да я проектираме така, че да я ползваме с любов и да се чувстваме уютно в нея. Това може да се постигне много лесно като я създадем по наш личен проект. Много хора се плашат от подобна идея, дори и да искат да направят кухнята по свой проект, защото се страхуват дали биха могли да се справят, без да са с професия интериорен дизайнер или архитект.

За успокоение на тези читатели можем да кажем, че професионалистите от "Мебели Виденов" са на тяхно разположение по всяко време и ще им съдействат да сбъднат своята мечта: кухня по проект. А за да ви улесним още повече при проектирането на кухнята, която изпълва всичките ви представи, ще ви запознаем с няколко важни момента от процеса, които не бива да се пренебрегват:

Помислете добре за функциите, които ще изпълнява пространството в кухнята

Преди да започнете проектирането на кухнята на мечтите ви, е препоръчително да помислите добре какви ще са функциите, които това място в дома ви ще изпълнява. Първосигналната ви мисъл може би е, че там основно ще се готви, но ако помислите на втори план, ще се досетите, че в кухнята всъщност се случват още много действия и семейни занимания.

Там може да се събира цялото семейство за обяд и вечеря, в тази стая може да ви се наложи понякога и да работите, а децата да пишат домашни или пък да гледат телевизия.

За да си помогнете в решението за всички тези активности, отговорете си на няколко въпроса: 

  • освен готвене какви други дневни занимания ще се вършат в кухнята;
  • планирате ли в кухнята да правите семейни сбирки или срещи с приятели; 
  • ще използвате ли мястото и за професионални задължения, за дистанционна работа;
  • децата ще пишат ли домашни на кухненската маса; колко места ще са необходими в кухнята (по-голяма или по-малка маса, брой столове и т.н.).

Възможностите, които кухнята предлага всъщност далеч не са само готвене и съхранение на вещи от домакинството. Ето защо, когато започвате да проектирате мечтаната кухня е добре да знаете какви функции ще изпълнява тя, за да можете правилно да подредите всеки уред, всяка мебел и те да осигурят желания комфорт за цялото семейство. 

Планирайте достатъчно място за съхранение на уреди, посуда и храна

Един от най-важните компоненти при проекта на кухнята е определянето на достатъчно пространство за шкафове, които да съхраняват уреди, храна, посуда, прибори и всичко необходимо за едно домакинство. Този детайл от създаването на кухнята е от огромно значение, защото ако не предвидите правилно колко място ще ви трябва за всички вещи и продукти, рискувате на по-късен етап да си причините много излишни нерви и ядове. 

Интериорните дизайнери и проектанти на "Мебели Виденов" ще могат да ви помогнат в тази нелека задача да организирате наличното пространство и да го преобразувате в една наистина уютна, практична, красива и стилна кухня.  

Материалите са от огромно значение, затова не ги подценявайте

Видът и качеството на материалите, които ще се използват в проекта на кухнята са изключително важни, защото те не само определят облика на целия интериор, но и допринасят за дългия живот на мебелите в него.

Когато проектирате кухнята си мислете в посока не само визия, цветове и размери на материалите, но и за това как и дали ще преминат успешно теста на времето, така че да имат колкото се може по-дълъг живот и инвестицията да ви се отплати многократно.

Предварително решете какви ще са уредите в кухнята

Консултантите на "Мебели Виденов" ще ви дадат полезни съвети относно проекта за кухня къде са най-подходящите места за разположение на съответните уреди - печка, хладилник, миялна машина, а вие е добре да помислите за съответните модели уреди, които бихте искали да имате в помещението. Например с колко котлона ще разполага вашата печка, дали ще имате една или две фурни, колко голяма ще е мивката ви и дали ще е двойна, както и дали ще позиционирате в помещението микровълнова фурна.

Ако сте наясно с тези детайли предварително, това ще ви спести време по проекта за кухня и ще ви даде възможност да се концентрирате върху други важни особености от дизайнерския процес. 

Не пропускайте да помислите и за осветлението

Може би в мислите ви не фигурира темата за осветлението или поне не на толкова ранен етап в проектирането на кухненското помещение. Но всъщност осветлението представлява важна част от дизайна на стаята, тъй като в кухнята е задължително светлината да е достатъчна, за да можем да се ориентираме в пространството, без да натоварваме зрението и да виждаме ясно всички необходими детайли и продукти за приготвянето на вкусни ястия. 

Много често интериорните дизайнери споделят, че осветлението е елемент, който повечето им клиенти подценяват и неглижират, а това може да е голяма грешка не само от функционална гледна точка, но и от стилова. 

Когато мислите за подходящите осветителни тела в стаята е добре да имате предвид, че те се разделят на няколко условни вида: главно осветление, което представлява разположението на основните лампи в стаята; осветление за специфични зони, например над мивката; осветление с цел акцент, което се поставя в зависимост от местата, на които бихте искали да има повече светлина или някакъв по-специален фокус. Последният тип осветление не е важен толкова от фукнционална страна, но пък има своето значение като стилна и красива част от интериора на кухнята.

На последно място, но не по значение е важно да не забравяте, че идеалната кухня не е тази, която виждате в лъскави каталози или брошури. Съвършената кухня е тази, която ви дава комфорт, радва окото ви, изпълнява функциите си пълноценно и сбъдва не чужди, а само вашите мечти и желания.

Коментирай