За дома

5 начина да намалите времето за чистене на дома наполовина

Как да почистите бързо и лесно жилището тази пролет

06.04.2022г. / 10 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Време е за пролетно почистване, защото пролетта официално е вече тук. Домовете ни се нуждаят от освежаване, щателно почистване, подреждане и изхвърляне на всички ненужни вещи, които сме трупали през зимата. Така ще освободите пространство в жилището си, което ще ви помогне да дишате по-добре, да се чувствате по-комфортно и да се усмихвате по-често.

7 неща, които всеки забравя да прочисти от дома си

Но пролетното почистване е трудоемко задължение, което кара мнозина да го отлагат дълго. Можете да съкратите времето за почистване и да не се чувствате толкова уморени от цялата тежка работа, която ще свършите.

Ето 5 съвета за това как да намалите времето за чистене наполовина.

1. Почиствайте по една стая наведнъж.

Ако се изморявате само от идеята да почистите цялото жилище на един път, не го правете. Изберете нова стратегия. Почиствайте по една стая наведнъж. Така няма да губите цял ден в чистене, няма да се преуморявате и да намразвате чистенето, но пак ще имате чист и подреден дом. Разпределяйте времето си както ви е удобно.

2. Използвайте универсални почистващи препарати.

Мултифункционалните препарати за почистване ще ви спестят време и пари. Така с един продукт ще можете да почистите различни повърхности в дома. Това е една добра инвестиция, която ще ви помогне да накарате жилището си да блести. Още една добра идея е да си направите домашен почистващ препарат. Така ще контролирате степента на риск за здравето на вас и близките ви, а и ще действате екологично съобразно.

Пролетно прочистване на енергията в дома за повече баланс

3. Поставете кошче във всяка стая.

Идеята за кошчета навсякъде в дома може първоначално да ви се стори не толкова добра, но това е една добра стратегия за пестене на време и по-бързо почистване. Кошчетата ще ви помогнат по-бързо да сортирате излишните боклуци и предмети, дрехи и неща, които искате да изхвърлите или да преместите на друго място в дома си. Може да не използвате кошчета, а кошове или контейнери, в които просто да прибирате по-лесно и бързо вещите си, така че домът ви да е винаги подреден, а не вечно разхвърлян.

Свързани статии

4. Настройте таймер за чистене.

Превърнете чистенето в игра. Настройте таймер за чистене. Определете си време, в което трябва да сте готови със задачите, които сте си поставили. Така няма да губите време, а ще побързвате да се вместите в определените минути за почистване и освежаване.

Съвети за пролетно почистване при алергии

5. Почиствайте заедно с половинката си или семейството.

Чистенето става най-бързо и ефективно, когато го правите всички заедно. Разпределете задачите, разделете дома на сектори и се заемете всеки със своята част. Впрегнете се заедно в това начинание и го превърнете в състезание. Така ще се забавлявате, а и ще се надпреварвате да свършите по-бързо от другите. Няма да усетите кога домът ви ще светне от чистота.

Коментирай