За дома

Какви са тенденциите при градинските мебели за пролет-лято 2022

Изборът на градински мебели е също толкова важен, колкото обзавеждането на стаите в дома ни

19.04.2022г. / 16 17ч.
Мария Дуковска
Снимка: Мебели Виденов.

Снимка: Мебели Виденов.

Вече е пролет, времето постепенно се затопля и вълнуващите летни приключения надничат зад ъгъла. Предвкусваме поредните приказни и топли месеци, в които ще се наслаждаваме на времето навън, на споделените мигове с близки и приятели. За повечето хора, които имат двор и градина, дали защото живеят в къща и имат такова пространство около нея, или защото имат вила в провинцията, това без съмнение е едно от най-обичаните им места през лятото.

Градината, природата, освежаващите напитки, игрите на воля на децата и домашните любимци, дългите обеди и вечери на въздух, с вкусна храна, това е може би най-мечтаната и достъпна почивка.

Когато говорим обаче за двор и градина много често изниква въпроса с градинските мебели и техния дизайн. Някои хора подхождат към това по-небрежно, смятайки, че каквото и да изберат за обзавеждане в двора, то ще е достатъчно добро. Това обаче съвсем не е така, защото именно в градината ние прекарваме голяма част от пролетта и лятото, ваканции, празници, уикенди. Често каним гости и искаме да им е уютно и приятно, точно затова дизайнът на двора не е за подценяване. Към него трябва да подходим с внимание и отношение, все едно обзавеждаме още една стая в дома си. Както искаме да се чувстваме удобно вкъщи, да ни обграждат красиви и функционални мебели, по същия начин би следвало да размишляваме и за градинските мебели.

Ако и на вас ви предстои подбор и покупка на градински мебели, с които да направите двора си истинска приказка, ще ви запознаем с няколко препоръки от дизайнери, както и с някои от актуалните тенденции за 2022-а.

Екстравагантни маси и столове

Един от трендовете в градинския дизайн през 2022-а определено ще бъдат разчупените и по-различни форми на столовете и масите в двора. Разбира се, това не означава, че ако не ви допадат подобни форми, трябва да се съобразите с тенденциите. Винаги може да следвате модата, като я адаптирате спрямо своя вкус и стил.

Нежните и пастелни цветове се завръщат

Ако ярките цветове и тонове са все по-предпочитани в интериора на дома ни, то за двора и градината ще са актуални пастелните, нежни и елегантни цветове.

Пастелните тонове са изключително леки, ненатоварващи окото. Допринасят за усещане за свежест, спокойствие, лекота и нежност, които са най-желаните емоции в нашата градина. Там искаме да се чувстваме в мир със себе си, в хармония с природата и пастелните цветове са част от това приказно усещане. Затова, ако се колебаете към кои цветове да се насочите при избора на градински мебели, не се терзайте, а се спрете на бяло, бежово, сиво, светлорозово и бледожълто.

Градина без люлка не може

Ако има елемент, който през последните години се наложи като градинска мебел номер едно, то това е любимата люлка, обичана както от деца, така и от възрастни. Моделът градинска люлка, който се наложи през последните години е по-голям, побиращ 2-3 души, но пък като дизайн не е така атрактивен както единичните люлки.

Стилът в дизайна, известен като бохо шик, набира популярност все повече и не само в аксесоарите за дома и градината, но и по отношение на мебелите. Затова не е изненада, че някои от моделите за градински мебели, които са актуални, са именно в бохо стил. Градинските люлки в бохо шик са не само удобни и потъвате в тях с удоволствие, но и са радост за окото със своя небрежен и същевременно интересен дизайн. Ако трябва да купите само една нова градинска мебел през лято 2022, то това е този модел люлка, в който ще се влюби всеки един от вашите близки и приятели!

В сайта на „Мебели Виденов“ ще откриете множество предложения за красиви градински люлки, с които да преобразите пространството във вашия двор.

Индустриалният стил завладява и градината

От известно време трендът в дизайна, известен като „индустриален стил“ си прокарва пътя към интериора на дома, но ето че сега тази тенденция се готви да превземе и двора ни. Тъй като този стил се отличава с непретенциозност, това го прави много лесно приложим в градината. Семпъл, по-обикновен дизайн, но отличаващ се с практичност. Именно този прагматизъм на индустриалния стил в дизайна ще го направи и любим на много хора.

Как можете да го приложите към вашия градински дизайн? Като сложите например маси във вид на дървени щайги, да добавите елементи от стила на старите фабрики или заводи, които да придадат такъв индустриален дух на двора ви.

Помислете за сянката

Градинският двор предлага уют, възможности за усамотяване, за истинско сливане с природата около нас. Под жарките лъчи на слънцето обаче няма как да стоим дълго и това неминуемо води до задължителните мебели в двора като голям градински чадър и обширна тента. Освен че чадърът и тентата ни предпазват от слънцето, когато те са достатъчно солидни, биха могли да ни спасят и от пролетните и летни дъждове, които често се изсипват ненадейно и приключват бързо. И вместо да бързаме да се приберем вътре, бихме могли да изчакаме да отмине летният дъжд, скрити на сухо под голямата тента или стабилен чадър.

Използвайте всяко едно местенце в градината

Не всички сме щастливци, които имат голям двор пред къщата. При някои хора градината е по-малка, пространството е ограничено, но това не бива да ви притеснява, ако и вашият случай е такъв. Простичкото решение при избора на градински мебели е да използвате мястото оптимално и да го подредите възможно най-функционално. Уютната градина може да се постигне дори и само с поставянето на една малка, кокетна масичка за кафе, 1-2 сгъваеми стола или една красива люлка. Важното е тези мебели да са в съзвучие с пространството, в което ги позиционирате и да допринасят за хармонията и уюта на двора.

Детайли с флорални мотиви

Довършете дизайна на градинските си мебели с декоративни възглавници или аксесоари с флорален акцент. Това ще придаде завършеност на визията на двора. Природата около вас ще се прелее нежно и в аксесоарите, възглавничките или пък покривката на масата.

Бамбуков рай

Бамбуковите маси и столове много често присъстват в обзавеждането на градинските пространства и това не е случайно. Бамбукът е не само здрав материал за мебели, но и създава неповторимото усещане за близост до природата, до естественото.

В „Мебели Виденов“ предлагат разнообразие от градински мебели за всеки вкус, а сред големия избор несъмнено ще откриете интересни предложения и с бамбукови мебели.

Коментирай