За дома

Дървото на съдбата – как да отглеждаме Томсъновия клеродендрон

Вечнозелена домашна лоза, която цъфти дълго и красиво

09.06.2022г. / 14 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дървото на съдбата – така наричат едно красиво и нежно растение с фантастични цветове. Томсъновият клеродендрон или клеродендрон на Томсън е растение, което би ви радвало с прекрасен цъфтеж почти цяла година. То е вид цъфтяща лоза, която може да се отглежда в домашни условия. Радва окото с интересните си цветове и е подходяща за декорация на первази и прозорци.

Как да пресаждате растенията си, без да ги убиете

Томсъновият клеродендрон е вечнозелено увивно растение, което наподобява лианите. Листата му са с наситен зелен цвят и изразени жилки. Достига височина от около 4 метра. С редовно подрязване и оформяне височината може да се контролира така, че да е удобно за отглеждане вкъщи.

Но онова, което впечатлява най-много у дървото на съдбата е неговият цвят. Съцветията са сложни, съчетават два цвята – бяло и червено. Формата наподобява сърце, заради което наричат растението с различни псевдоними – „кървящо сърце“, „кървяща слава“. Прозвището „дървото на съдбата“ идва от ботаническото име на растението „клеродендрон“. На гръцки „kleros“ означава съдба, а „dendron“ означава дърво. А е „томсънов“ заради мисионера Уилям Купър Томсън, на когото е кръстено.

Шефлера – лесна за отглеждане

Как да отглеждате томсъновия клеродендрон вкъщи?

Местоположение и светлина

Светлината е изключително важна за този клеродендрон. Тя трябва да е много обилна, но не пряка. Директното греене може да увреди растението. Най-подходящо е източното, западното или южното изложение, но не на пряка слънчева светлина. При северно изложение количеството светлина обикновено не е достатъчно за обилен цъфтеж.

Поливане

Клеродендронът обича влагата. През пролетта и лятото, когато температурите са по-високи, растението трябва да се полива редовно и обилно. В най-топлите дни се препоръчва и опръскване за допълнително повишаване на влажността. Томсъновият клеродендрон е родом от Камерун, Сенегал и Западна Африка, където влажността на въздуха е висока.

През зимата е добре да се държи далече от нагряващи уреди и течение от климатик. Листата му пожълтяват в тези условия. Възможно е листата да окапят, което е нормален процес заради сухия въздух. Създайте повече влага около растението, за да му помогнете да образува нови листа.

Абутилон – нежен, елегантен и лесен за отглеждане

През всеки сезон почвата на растението не трябва да се поддържа мокра. Поливането е редовно и обилно, но само след засъхване на горния слой почва. Ако преполивате растението, то ще загние. Важно е да се полива с престояла вода, както и да се осигури много добър дренаж.

Почва

Подходящата почвена смес за томсъновия клеродендрон е 2 части листен хумус, 1 част торф, 1 част пясък и малко дренажна глина. Може да се подредят и камъчета на дъното на саксията. Почвата трябва да е леко киселинна.

Наторяване

За да се радвате на обилен и продължителен цъфтеж, поливайте дървото на съдбата с течни торове за цъфтящи растения. През пролетта и лятото подхранването е по-често – веднъж на седмица. През есента подхранването се разрежда до 1 или 2 пъти месечно. През зимата в пасивния период на растението не е необходимо да подхранвате.

Брунфелзия – цветна експлозия


Пресаждане и размножаване

Размножаването може да стане чрез резници или семена. За да вземете резница, отрежете върха на стъблото, премахнете долната двойка листа и потопете във вода за 1 ден. Подгответе почва за засаждане, като смесите торфена почва с пясък в равни части. След като засадите резницата я покрийте с найлонов плик, за да създадете висока влажност и топлина. Поставя се на светло място без директно огряване.

Почвата за засаждане на семената е същата, както при резниците. Направете малка оранжерия по същия начин, както и при размножаването чрез резници. Целта е да се повиши температурата и влажността на почвата, за да се ускори покълването.

Дипладенията и прекрасните ѝ изящни цветове

По-младите растения се пресаждат всяка година, а по-възрастните на всеки две-три години. Добре е да се пресаждат в по-широки съдове. Почвената смес също трябва да се подменя с нова и добре подхранена.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай