За дома

Повърхности, които никога да не чистите с оцет

Хитри съвети, които ще ви спестят време и проблеми

14.07.2022г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Оцетът е любимо средство, което използваме по много начини в готвенето. Той обаче е и прекрасен за почистване на почти всичко в дома. Но тук е разковничето – почти всичко не означава всичко. С оцет можете да почистите наистина много повърхности. Сред тях са плочките в банята и кухнята, мивките, тоалетните, подовете, стига да не са от дърво, да отпушите запушени канали, да почистите кафемашини, микровълнова фурна или готварска печка. 

Домашни рецепти за почистващи препарати за всяка нужда

Но има и повърхности, които никога не трябва да почиствате с оцет. Кои са те и защо?

Електроника 

Електрониката е чувствителна и може лесно да бъде повредена. Не трябва да рискувате да почиствате електроника с оцет, защото може да не проработи след това. Устройствата е добре да бъдат почиствани само със спирт или специално разработени за целта разтвори. Не се подлъгвайте, че само защото оцетът е подходящ за почистване на стъкла и прозорци е също толкова подходящ и за екрани на различни електронни устройства. Той съдържа киселини, които имат разяждащи свойства и могат сериозно да повредят техниката ви.

Плотове и настилки от дърво 

Оцетът не е подходящ за почистване на настилки и подове от естествено дърво. Може да се допусне прилагането му върху имитации на дървото, но не и върху истински дървен материал. Оцетната киселина може да увреди дървото, да остави петна, да причини разяждания, които водят до поява на дупки и цепене на дървото. 

5 лесни домакински трика за почистване на дома

Плотове и настилки от естествен камък 

Мислите си, че каменните ви плотове или под няма да се наранят при употреба на оцет или какъвто и да е агресивен химикал? Грешите. Плотовете от гранит, мрамор или варовик могат сериозно да бъдат увредени от оцета, защото той има разтварящи свойства, които увреждат повърхността на каменните ви повърхности. 

Свързани статии

Чугунени съдове 

Чугунът е тежък и изглежда като метал, който е неразрушим. Оцетът обаче може да го увреди. Той причинява ръждясване и образуване на малки пукнатини и ями в този метал, като лесно води до по-нататъшното му разяждане. 

Ритуал със сол и оцет премахва негативната енергия от дома

Прибори и ножове от неръждаема стомана 

Оцетът може да причини повреди в остриетата на ножовете и да доведе до тяхното лесно нащърбване. Последното, което искате е ножовете ви да са назъбени и да не режат добре. Ако редовно ги почиствате с оцет, точно това може да се случи с тях. 

Гумени уплътнения 

Оцетът може да разяде гумените уплътнения. Не го използвайте за тяхното почистване. Маркучи и гумени компоненти в кафемашини, съдомиялни, перални и други видове машини могат да се скъсат и спукат, ако се обработват с оцет. Същото важи и за уплътнения в кухнята или банята. Избягвайте прилагането му върху такива повърхности или уреди. 

Не смесвайте тези препарати и продукти!

Коментирай