Ако сте се чудили към кои култури спада тиквата – плодове или зеленчуци, ще се изненадате, че тя е и двете едновременно. Тя е плодов зеленчук. Богата е на фибри, но пък бедна на прости захари – това я прави идеална храна за междинно хранене. Полезните витамини, които тя съдържа – витамин C, Е, А, а и бета-каротин, рибофлавин ще ви помогнат както да сте сити, така и да сте здрави. Как можем да включим тази прекрасна храна към дневното си меню, особено около Хелоуин? Предлагаме ви няколко идеи за вкусно похапване с тиква. Ето ги и тях:
Тиквено лате
Ще са ви необходими:
- 2-3 с. л. тиквено пюре;
- 1-2 ч. л. захар (или повече);
- 200 мл прясно мляко (краве или растително);
- 2 ч. л. ванилена захар (или екстракт от ванилия);
- 1-2 с. л. бита сметана;
- кафе (студено или топло);
- щипка канела.
Сварете тиква и от нея отделете малко количество – миксирайте го. Добавете захарта, млякото, ванилената захар (или екстракт от ванилия) – разбийте добре всички съставки. Добавете кафето. Най-отгоре сложете бита сметана и поръсете с канела. Насладете се на прекрасния вкус на есента. Да ви е сладко!
Тиквен пай
Ще са ви необходими:
- 2 големи яйца;
- 1 жълтък;
- ½ ч. ч. кафява захар;
- 1/3 ч. ч. бяла захар;
- ½ ч. л. сол;
- 2 ч. л. канела;
- 1 ч. л. джинджифил;
- ¼ ч. л. индийско орехче;
- ¼ ч. л. карамфил;
- 1/8 ч. л. кардамон;
- ½ ч. л. лимонена кора;
- 2 ч. ч. пюре от тиква;
- 1 и ½ ч. ч. бита сметана;
- 1 кора за пай.
Първата стъпка от приготвянето на пая е направата на кората. Можете да видите рецептата за нея тук. Ако използвате домашна кора – замразете я за 30 минути (ако имате възможност дори 1-2 часа). Ако пък използвате купешка, просто я извадете от плика и оставете за няколко минути. Включете фурната на 200-220 градуса. Време е да приготвите пълнежа. В голяма купа смесете яйцата, бялата захар, солта, кафявата захар, канелата, джинджифила, индийското орехче, карамфила, кардамона и лимонената кора. Добавете пюрето от тиква (предварително сварена и пасирана) и сметаната. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес. Може да ви се стори, че сместа е малко течна – но не се притеснявайте, във фурната ще се изпече добре. Печете за 15 минути на 220 градуса, след това намалете температурата на 180 градуса и допечете за около 30-50 минути. Как да познаете, че паят е готов? Когато разрежете с ножа, той трябва да е влажен, но да няма прекалено много пай по него. Консистенцията трябва да е пухкава и леко да се поклаща (подобно на крем карамел). Можете да сервирате с топка сладолед или бита сметана.
Тиквено песто
Ще ви трябват:
- 500 г тиква;
- 1 глава лук;
- зехтин (колкото е необходимо);
- сол на вкус;
- 60 г кедрови ядки;
- 1 с. л. пармезан;
- босилек (на вкус);
- черен пипер.
Почистете и сварете тиквата. След това прибавете всички съставки и смесете (използвайте блендер или пасатор). И – готово! Можете да сервирате, намазано върху препечен хляб или брускети. Съхранявайте в хладилник за около три дни.
Коментари 0
Напиши коментар