За дома

Как да запазим хранителните продукти за по-дълго

Почиствайте редовно хладилника

02.11.2022г. / 06 29ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Случвало се е на всички ни – опитваме се да пазаруваме разумно, правим списъци, но щом влезем в някоя голяма хранителна верига – сякаш всичко, което сме имали като план – изведнъж се изпарява. Подмамени от приемливите оферти, започваме да слагаме в пазарската количка стоки, които не бихме избрали преди това. Прибираме се вкъщи, зареждаме хладилника, след няколко дни установяваме, че случайно сме забравили някакъв продукт и той се е развалил. Освен че по този начин губим пари, ние разхищаваме и ресурси.

Има ли начин да сме по-разумни пазарувайки и можем ли да успеем да съхраним стоките за по-дълго? Разбира се. В следващите редове ви предлагаме няколко трика, с които можете да направите това. Ето ги и тях:

Отделяйте плодовете

Когато купим плодове, ние често ги слагаме на едно място – например в красива купа на масата. Може би това обаче не е най-правилният начин, за да ги запазим. Когато купите различни плодове, запомнете – отделете бананите. Те отделят специфичен газ, който може да е причината всички те да се развалят прекалено рано. Друга добра идея, за да запазите бананите за по-дълго е да увиете във фолио техните дръжки.

Сухите продукти – като например паста или ориз, съхранявайте задължително в пластмасова кутия или буркан, които се затварят с вакуум. Така ще можете да ги предпазите от малки микроорганизми и насекоми, които могат да проникнат вътре.

Дръжте джинджифила във фризера

Купувате пикантния, здравословен корен, с намерението да го употребявате всеки ден, за да установите само след няколко дни, че той се е развалил. За да избегнете този неприятен момент, съхранявайте джинджифила във фризер. Така ще можете да запазите всички негови полезни свойства, както и да го режете и стържете много по-лесно.

Сложете лука и чесъна в… стар чорапогащник

Дори да ви се стори странно на първи прочит – това е прекрасен начин, за да запазите лука и чесъна за цял сезон. И така – вземете стар чорапогащник, поставете глава лук, след това вържете възел. След възела отново сложете глава лук, и така нататък. Същото направете и с чесъна. Можете да окачите формиралите се плитки на сухо и хладно място. Уверяваме ви, че ще се радвате на прекрасния им вкус много по-дълго време.

Освежете стария хляб с лед

Ако случайно сте забравили да приберете хляба и той е станал твърд – за да му върнете предишния вид – просто го натъркайте с кубче лед, а след това го запечете във фурната за около 12 минути.

Оставете сиренето да диша

За да се наслаждавате по-дълго на прекрасния вкус на вашето любимо сирене (или кашкавал) – запомнете – то има нужда да диша. Така че – вместо да го увивате в станиол, сложете го в хартия за печене. Това ще го запази свежо за по-дълго време.

Почиствайте редовно хладилника

За да намалите неприятните миризми и образуването и развитието на бактерии – редовно почиствайте вашия хладилник. По този начин ще удължите и срока на годност на много от храните, които държите в него.

Замразявайте месото в деня, в който сте го купили

Ако нямате намерение да готвите месото веднага след закупуването му – не го оставяйте да стои в хладилника прекалено дълго време. Това със сигурност ще намали вкусовите му качества и ще е предпоставка за развитието на нежелани бактерии. За да избегнете това, най-добре е да съхранявате прясно закупеното месо във фризера.

Съхранявайте зеленчуците в специални пликове или кутии

За да запазите свежестта им максимално дълго – съхранявайте този тип продукти в специални пликчета и кутии, в които не може да проникне въздух и влага. Това се отнася както за цели продукти, така и за остатъци.

Коментирай