За дома

15 дизайнерски съвета как холът да изглежда по-голям

Инвестирайте в качествени секции, етажерки и библиотека

18.11.2022г. / 14 35ч.
Мария Дуковска
Снимка: Мебели Виденов.

Снимка: Мебели Виденов.

Ще ви запознаем с няколко препоръки от интериорни дизайнери, които ни съветват как бихме могли да уголемим визуално хола, ако пространството е малко. Има няколко интересни възможности, които помагат да създадем усещане за простор и обем. Изберете тези, които ви харесват и опитайте!

1. Изберете по-семпла цветова схема

Когато помещението е по-малко, но искаме да изглежда по-обширно, най-добре е да се придържаме към цветова гама от една палитра, а не да смесваме много различни цветове. Преливането на няколко цвята от една гама ще направи стаята да изглежда по-просторна. Монохромният подход в избор на цветове е по-подходящ, ако целим оптична измама с цел уголемяване на стаята.

2. Инвестирайте в качествени секции, етажерки и библиотека

Когато дневната ни не е голяма, но пък имаме доста вещи за съхранение, изниква един от най-важните въпроси: как да поберем всичко? И то елегантно. Ако и вие си задавате същия въпрос, отговорът на експертите по дизайн е следният: избирайте умно мебелите за съхранение като секция, шкаф, библиотека. Един от най-сполучливите начини е да подберете вертикални мебели, които да стигат почти до тавана. Така ще можете да използвате по-голяма част от помещението в сравнение с хоризонталните мебели.

В „Мебели Виденов“ ще откриете много интересни и стилни предложения за обзавеждане на хола с всички необходими мебели, аксесоари и осветление.

3. Включете огледала в интериора

Включването на огледала в интериора винаги е добра идея, особено ако стаята е по-малка. Огледалата са красив детайл от всеки интериор, но те имат и други предимства като това, че създават усещането за обем. Огледалата отразяват светлината и гледката отсреща, което създава оптична измама, че помещението е по-голямо, отколкото всъщност е.

4. Осветление на няколко нива

Ако подредите осветлението си на няколко нива – например лампа на холната маса, лампи по стените и завършите с осветление на тавана, ще можете да увеличите визуално стаята и да направите помещението да изглежда по-обширно вечер.

5. Избягвайте твърде обемните мебели

Когато пространството ни е ограничено, нормално е да искаме да запълним всяко свободно кътче с мебели, за да уплътним максимално. Според експерти по дизайн обаче това е грешка, ако целта ни е визуално да уголемим стаята. При такава цел е по-логично да изберем по-малки, но практични мебели и при подредбата им в стаята, да оставим малко въздух между мебелите и стените. Ако искате все пак да поместите и по-обемни мебели или аксесоари като голямо огледало например, използвайте свободните стени.

6. Бъдете смели с белия цвят

Много често, когато правим ремонт или планираме освежаване на дома, има един цвят, от който изпитваме притеснение. Това е белият цвят. Макар да е цвят, който с лекота се съчетава с всеки друг, бялото не е така предпочитан цвят за дома, защото е много по-лесно да се замърси и съответно по-трудно се чисти. Но защо си заслужава да обмислите включването му в интериора?
Защото има качеството да отразява и да създава усещане за обем и простор. Благодарение на белия цвят стаята може визуално да се „отвори“, създавайки атмосфера на уют, хармония и спокойствие. Ако изберете нюанси, които се доближават до белия цвят и с тях оцветите стените и тавана, така ще направите границите между тях да се размият и съответно стаята да придобие по-обемна визия, да изглежда много по-обширна, отколкото е. Ако краят на стената, която се доближава до тавана е също оцветен в бяло, това ще направи тавана на стаята да изглежда по-висок.

Ако имате притеснение, че белият цвят може би е прекалено студен и ще направи хола да изглежда бездушен, винаги можете да балансирате чрез мебелите. Изберете дърво или елементи с различни текстури, които ще допринесат за баланса в дизайна на стаята. Белите стени и таван ще ви дадат възможност да сте по-смели с цветовете на мебелите и да изберете интересни комбинации, като развихрите фантазиите си.

7. Ограничете безпорядъка

Хаосът е голям враг за малките помещения. Ако безпорядъкът завладее хола ви, това със сигурност ще направи стаята да изглежда още по-малка. Понякога вещите са твърде много и трудно успяваме да ги съберем в малката стая, но в такъв случай мислете повече за ефективността на етажерките и секциите ви, както и дали диванът ви има ракла, в която можете да приберете някои от предметите.

8. Използвайте табуретките за шкаф

Чудесен вариант да приберете част от вещите си е като ги съхранявате в табуретките с ракла, в която можете да пласирате книги, списания, играчки на децата, одеяла. Така хем ще имате малки столове за сядане, които не заемат много място, а в същото време могат да съхранят много предмети.

9. Направете път на изкуството

Картини, рамки или колажи със снимки, любими плакати – тези ценни и сантиментални вещи не просто са задължителен елемент за всеки уютен дом, но и могат да допринесат за усещането за обем в една стая. Имайте предвид, когато обзавеждате хола, че позиционирането на една голяма картина или пък снимка визуално уголемява стаята повече, отколкото ако подберете няколко малки картини или снимки.

10. Поставете акцент

Още един ефективен начин да направим стаята да изглежда по-голяма е като изберем зона от нея, която да е акцентът. В спалнята това е леглото, в кухнята – масата за хранене, а в хола – дивана и прилежащата холна маса. Обособете тази зона с много внимание към всеки детайл – избор на материал, цвят, дизайн, качество.

Консултантите на „Мебели Виденов“ са на ваше разположение и ще ви дадат ценни съвети как да обзаведете хола с най-подходящите мебели.

11. Използвайте силата на контраста

Вече обърнахме внимание на белия цвят и колко помага той за визуалното уголемяване на стаята. В съчетание със светлите цветове за стените/тавана/пода, можете да добавите повече цвят в мебелите.

12. Освободете пътека

Ако задръстите стаята с прекалено много мебели, това ще захлупи помещението и ще го умали допълнително. Според много интериорни дизайнери разковничето е да освободите една пътека, която създава усещането за обем и отвореност на стаята. Ако има мебели или аксесоари, които блокират гледката, влизайки в стаята, това ще я направи да изглежда още по-малка.

13. Подберете мебели с крака, които се виждат

Един от съветите на експертите по дизайн е да се насочим към избор на мебели с крачета, които се виждат. Това визуално отваря стаята. Мебелите с видими крачета привличат погледа и създават илюзия за повече светлина и пространство в малката стая.

14. Не подценявайте райето

Райетата, независимо дали вертикални или хоризонтални, могат да създават илюзията за повече пространство. Вертикалните линии помагат да се привлече погледа нагоре, така че стаята да изглежда по-висока. А хоризонталните райета правят хола визуално по-широк и просторен. Това, за което трябва да внимавате, ако изберете тапети с райета е как ще ги съчетаете с мебели и подова настилка.

15. Изберете по-светли и семпли завеси и пердета

Понякога в стремежа си да имаме по-изискан дизайн, избираме аксесоари, които са интересни като визия, но не са толкова ефективни. Така например можем да сгрешим с избора на пердета или завеси, като подберем по-тъмни или ефектни модели, които обаче могат да затъмнят стаята и да я направят да изглежда още по-малка. Съветите на дизайнерите са, когато се стремим към визуално уголемяване на хола, да подберем по-светли, монохромни пердета. А по-интересните и акцентиращи модели да запазим за спалнята.

Снимки: Мебели Виденов.

Здраве и красота