За дома

Как да подредим дрехите и вещите си в няколко лесни стъпки

Не се поддавайте на носталгията

18.02.2023г. / 06 21ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В забързаното ежедневие невинаги имаме време да свършим всичко, особено когато става въпрос за домакинството. Виждаме хаоса наоколо и сякаш се отчайваме: “Откъде да започна?“. В следващите редове ще ви предложим няколко страхотни идеи, с които според Мари Кондо (консултант по организиране, автор и телевизионен водещ) ще преобразите дома си. Ето ги и тях:

Започнете с гардероба

Ако искате да почистите и обновите изцяло гардероба си, ще трябва да извадите всичките си дрехи. Натрупайте ги на спалнята или по пода. Вижте купчините и се запитайте имате ли нужда от всичко това? Носите ли дори половината от тях? Вероятно отговорът е: „Не.“ Колкото и време да ви отнеме, само така ще можете да видите кои дрехи наистина ви носят радост и удоволствие и кои стоят по рафтовете, неносени от години. Изхвърлете ненужното – дарете дрехите или пък ги изхвърлете в специалните контейнери. Почистете гардероба си отвътре. Ще видите колко добре ще се почувствате след това.

Уважавайте вещите си

Погледнете гардероба си – изхлузват ли се роклите от закачалките? Има ли падащи ризи, панталони, блузи? А къде са обувките, които не носите – знаете ли изобщо къде са? Е, можете да си признаете, че цари пълен безпорядък, но не забравяйте, че не сте сами. Според известната консултантка, вие трябва да се отнасяте с дрехите си така, сякаш те имат чувства. Да се отнасяте добре с тях, да ги уважавате. Без значение от цената им, вие трябва да им засвидетелствате грижа. Съобразете се с изискванията за пране и поддържане, и редовно проверявайте гардероба си за забравени мръсни дрехи.

Вземете си скрин

Свързани статии

Ако нямате скрин, непременно си вземете такъв. Според Кондо, дрехите ви ще бъдат „по-щастливи“, ако ги сгънете. Заменете мястото в гардероба, където обикновено има закачалки, с рафтове. Подредете ги вертикално – така ще можете да поберете два, дори три пъти повече дрехи.

Отървете се от старите документи

Отделете време и прегледайте шкафа (или шкафовете), където по принцип държите документи – изтекли гаранционни карти на електроуреди, сметки за телефон, договори към мобилни оператори, касови бележки… Изхвърлете всичко ненужно! Оставете само най-важното – акт за раждане, нотариален акт и други.

Съхранявайте бельото си по различен начин

Ако сте свикнали да подреждате сутиените и бельото си едни върху други, това може би не е най-оптималният начин. Много по-лесно ще е да ги съхранявате едни до други (като гръбчета на книги). По този начин, само с един поглед ще можете да разберете какво имате.

Изхвърлете стари снимки

Независимо дали става въпрос за стари билети за кино, картички за рожден ден отпреди 10 години, или пък тетрадка от детството ви – не бъдете сантиментални. Изхвърлете ги. Само чрез сбогуване с миналото ще можете буквално и преносно да освободите място не само в дома, но и в съзнанието си за новото. Нови спомени, нови изживявания – позволете им да влязат и да преобразят ежедневието ви.

Не се страхувайте да кажете „Не“

Забравете за носталгията – ненужни статуетки, неуспешни подаръци за рожден ден, евтини и непотребни бижута – наистина ли имате нужда от всичко това? Само защото някой ви е подарил нещо, това не означава, че трябва да го пазите цял живот. Подарете тези вещи или ги изхвърлете. Отделете им нужното време – вземете ги в ръце, почувствайте енергията им и се сбогувайте с тях.

Коментирай
Свободно време