За дома

Как да почистите основно всяка стая от жилището ви

Почистете зад дивана и под него

03.02.2023г. / 14 18ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Основното почистване на дома ви може да бъде трудоемка задача. Особено ако виждате, че ви очаква доста работа, има възможност да се обезсърчите още преди да сте започнали. Но не губете надежда! В следващите редове ще ви предложим някои малки хитринки, с които ще можете да почистите дома си основно. Ето ги и тях:

Поставете вещите по местата им

Преди да започнете да почиствате, приберете или хвърлете всички предмети и неща от стаята, които са излишни, или пък чието място не е там. За да не се лутате от стая в стая, вземете със себе си кош или торба. Така ще можете по-лесно да пренесете нещата по местата им. Погледнете зад вратата, под леглата, в ъглите и по рафтовете.

Растения, които намаляват влагата в дома

Започнете от горе надолу

Огледайте добре таваните за паяжини и ако има нужда ги почистете. След това преминете към осветлението. Обърнете специално внимание, ако полилеите ви са от плат или пък от стъкло. За да ги почистите можете да използвате микрофибърен моп или пък уред за почистване на прах с телескопична дръжка. Тези малки помощници ще ви помогнат да почистите зад дивана и под него. Ще можете да направите това, без да използвате специални препарати, а само чиста вода.

Повърхности, които са по-близо до пода като цяло задържат повече прах и мръсотия, ето затова за почистването им използвайте вода и съвсем малко обикновен почистващ препарат за съдове. Ако пък искате да предпазите банята от образуването на мухъл, добавете малко оцет към разтвора за почистване.

Комбинация от етерични масла за чист въздух в дома

Почистете прозорците

За целта ще са ви необходими само препарат за почистване и микрофибърни кърпи. Запомнете да почиствате прозорците от вътрешната страна в една посока, а от външната страна в друга. Така ще се ориентирате по-лесно от коя страна е замърсяването.

Как да се предпазите от гъбички и бактерии в банята?

Обърнете внимание на настилките

Почистете пода основно. За целта – първо премахнете пътеките и килимите, а след това със специалната приставка на прахосмукачката почистете настилката, като не забравяте ъглите, под диваните и зад тях. След това почистете с микрофибърен моп и разтвор от вода и препарат. Ако имате възможност, изперете пътеките, докато за почистване на килими можете да използвате и услугите на специална фирма.

40 ненужни неща, които да изхвърлите от дома

Почистете спалнята

Изперете спалното бельо, като обърнете специално внимание на завивките, калъфките и покривалото за спалня. Изперете възглавниците. Ако пълнежът им е от изкуствена материя, по-добре е да ги оставите да изсъхнат на свеж въздух. Матракът можете да освежите много просто с най-обикновена сода за хляб. Разнесете я по повърхността на матрака и изчакайте около час. След това минете със специалната стеснена приставка на прахосмукачката. Обърнете матрака и повторете същото от другата страна. След това погледнете гардероба си. Проверете дали има дрехи за пране, които сте пропуснали и приберете или изхвърлете всичко, което не носите.

7 неща в дома, които да почиствате, не просто да избърсвате

Почистете банята

Ако имате завеса за баня, изперете я. Разбира се, преди това погледнете какво е указано на етикета. В повечето случаи завесите за баня могат да се перат на ниска температура. Можете да почистите металните елементи в банята с оцет. Намокрете повърхността, която искате да почистите с оцет, а след това продължете като изсипете сода бикарбонат върху мека кърпа. Натъркайте метала, а след това отмийте с хладка вода. Обърнете внимание на шкафа под мивката. Проверете дали там съхранявате стари и неизползваеми препарати или пък кърпи за почистване. Всичко това може да причини появата на неприятни миризми.

7 бързи трика за почистване на дома

Коментирай