За дома

Кокосова захар – тайната екзотика в кухнята, която ухае на...

02.03.2023г. / 12 37ч.
Мария Дуковска
Кокосова захар – тайната екзотика в кухнята, която ухае на...

Да се излежаваме под палмите на плажа, да отпуснем погледа си върху тюркоазените отблясъци на океана, да пием цветни коктейли със странни имена, да се наслаждаваме на слънцето и ароматите на тропиците – това желание никога не ни напуска, без значение кое време на годината е. Но ако не можем да живеем всеки ден в красиви далечни страни, то има ли начин да ги пренесем в ежедневието си тук? Няма ли нещо, което да потапя въображението ни в екзотични места и ухания поне за няколко минути, да ни накара да избягаме от настоящето и да се усмихваме просто така?

Вярваме, че много дами имат свой начин да си подарят малко екзотика всеки ден и да доставят поне малко наслада на сетивата си. Но ако вие все още нямате такъв трик, ще ви предложим нашето изпитано средство за въображаеми пътешествия. То е сладко и вкусно, прилича на финия пясък в Тайланд и носи аромата на тропически коктейл. Става дума за кокосовата захар, която обаче не ухае на кокос, а на… Вижте какво точно е тя.

От какво се прави кокосова захар

Въпреки първоначалните ви асоциации, кокосовата захар не се прави от кокосови орехи. Тя е нещо далеч по-фино и екзотично, и дори малко романтично.

Кокосовата захар се произвежда от нектара на цветовете на кокосовите палми, които растат в Южна и Югоизточна Азия. Освен че съдържа естествена захар с приятна сладост, нектарът ухае страхотно.

След като се събере, нектарът се оставя да кристализира до фини кафяви кристалчета, които образуват субстанция, прилична на пясък. Автентичната кокосова захар по оригинална азиатска технология се получава без никакви изкуствени добавки и носи цялата сладост и аромат на тропическото слънце.

Ако искате да я опитате, потърсете кокосова захар Passilflora, която се произвежда по правилата на многовековната азиатска традиция от изцяло местни суровини. Но ние все пак ще ви подскажем малко какво я прави толкова изумителна.

На какво мирише кокосовата захар

Ако си мислите, че ухае на кокос, грешите. Цветовете на кокосовата палма нямат аромата на плодовете ѝ. Точно затова кокосовата захар има свое собствено, сладостно ухание, деликатно като на цвете, но приличащо на неповторима смесица от карамел и ванилия. То може буквално да разтопи сетивата ви.

Как се използва кокосова захар

Що се отнася до сладостта ѝ, кокосовата захар е точно толкова сладка, колкото бялата захар. Но за разлика от нея, кара цялата кухня да ухае деликатно, а въображението да лети.

Можете да я сложите в кафето или чая си, или в любимия си сладкиш – просто заместете бялата захар със същото количество кокосова захар. Ще получите точно толкова сладост за небцето си, но с много фини аромати, които ще ви накарат да притворите очи и ще ви пренесат под горещото азиатско слънце, дори само за минута.

Специални рецепти с кокосова захар

Макар че можете да замените всяка захар у дома с кокосова, Passiflora може да ви предложи и няколко специални рецепти за нея. Те са създадени така, че да подчертаят невероятното ѝ ухание, да го вплетат в изкусителна сладост и да ви подарят няколко минути пълно удоволствие за всички сетива.

Опитайте ги и ги споделете с любими хора, за да отпътувате заедно на въображаемо екзотично пътешествие до тропическите брегове на Азия.

Ако имате деца или детето във вас все още обожава палачинки, направете си заедно Шоколадова палачинкова торта с кокосова захар Пасифлора, пухкава, мека и свежа.

За напредналите домашни сладкари имаме на разположение екзотична Кокосова торта с банани, ананас и кокосова захар, пълна с нежен крем и поръсена с хрупкави филирани бадеми.

Ако сте в настроение за по-фини удоволствия, направете си набързо Нежен ягодов крем с кокосова захар, а след това го хапвайте бавно, за да усетите сладостта от всяка лъжичка.

 

 

<iframe width="600" height="449" src="https://www.youtube.com/embed/nYTLFRR_JbA" title="Кокосова торта с банани, ананас и кокосова захар" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>