За дома

Как да направите оригинален козунак за Великден – съвети и рецепти

31.03.2023г. / 15 00ч.
Мария Дуковска
Как да направите оригинален козунак за Великден – съвети и рецепти

Великден идва и е време да обмислим празничната трапеза, с която да изненадаме и зарадваме любимите си хора. И ако досега сте купували козунаци за Великден, може би тази година ще успеете да ги направите сами и да поднесете цялата си обич, замесена собственоръчно в този сладък, пухкав обреден хляб. Не е чак толкова трудно, а и ние ще ви дадем няколко изпитани, истински оригинални рецепти за козунаци по-надолу. Но дотогава нека поговорим малко за…

Историята на козунака

Кога и къде се е появил хлябът, който е замесен със захар и се дели на конци, никой не знае със сигурност. Легендата разказва, че първият козунак бил изпечен във Франция преди цели 4 века. Със сигурност обаче козунакът е част от изкусително сладката къщичка на старата вещица в приказката за Хензел и Гретел, което показва, че бързо се е разпространил из цяла Европа и е станал любимо лакомство. 

Днес козунаци се приготвят навсякъде. В Румъния носи името козонак (cozonac), в Гърция е цуреки (τσουρέκι), в Турция можем да похапнем чорек (çörek), а в Русия – кулич. В Италия, разбира се, ще намерите страхотния панетоне, в Австрия и Германия – сходния щолен, а във Франция – подобните кифли бриош.

Традиционният козунак за Великден 

Козунакът става важна част от българската обредна трапеза за Великден едва в края на XIX век. Това е единственият сладък обреден хляб в нашата традиция. Вместо захар, нашите предци често го подслаждали със стафиди, мед, смокини. Смята се, че е символ на тялото Христово, а бабите ни го преплитали в тройна плитка, която изразява триединственото между Отец, Син и Дух. 

По традиция козунакът започва да се меси в събота сутрин, но не се опитва преди неделната празнична вечер. Слага се на трапезата, където първо се прекадява и освещава с молитва заедно с останалите гозби. Освен това, козунак се раздава заедно с писаните яйца на съседите, близките и роднините.

Съвременният козунак

Днес козунак похапваме не само по Великден. А и сме измайсторили още повече начини да му придадем оригинални вкусове, аромати и консистенции. 

За да разнообразите козунака си, винаги можете да замесите в него сушени плодове по ваш вкус. Но един от най-лесните начини да добавите щипка различност в своя козунак е да заместите в рецептата бялата захар със същото количество кафява тръстикова захар Пасифлора

Уникален козунак с невероятен аромат

Кафявата тръстикова захар Пасифлора се произвежда от захарна тръстика, узряла под тропическо слънце на остров Мавриций. Тя не се рафинира и не се избелва, а се извлича от чистия сок на тръстиката. Сокът кристализира в уханни зрънца с кафяв цвят, които пазят екзотичния аромат на слънцето и топлата земя. Освен това, кафявата тръстикова захар запазва всички полезни минерали от тръстиката и е по-здравословен начин да подсладите живота си. 

Можете да заместите бялата захар с тръстикова кафява захар в съотношение 1:1 във всичките си любими рецепти за домашни сладкиши, коктейли, дори в кафето и чая си, за да се разтапяте всеки път от аромата им.

А ако замесите козунака си с кафява тръстикова захар Пасифлора, ще му добавите онази щипка кулинарен майсторлък, която кара всички да ахват, но без да разберат каква е тайната ви. Но ние ще ви дадем и няколко специални рецепти за козунак за Великден, които ще ви помогнат да блеснете като истински майстор в кухнята. Те имат страхотна визия, изумителен аромат и приказен вкус... почти като в историята за Хензел и Гретел. Но без лошата вещица.

Рецепти за козунак за Великден с кафява захар

Първото ни предложение е за пухкаво козуначено руло с кафява захар и захар от фурми. На пръв поглед то ще изглежда като обикновен козунак, но има страхотен, ароматен пълнеж. Ще изненада близките ви с двойна наслада за небцето и обонянието, докато го опитват. А и двата вида захар носят повече ползи за здравето от рафинираната бяла захар.

Ако търсите абсолютно оригинален козунак за Великден, предлагаме ви впечатляващите козуначени питки "Яйчица" с кафява захар. Те приличат на малки гнезда с яйчица и ще бъдат не само вкусно хапване със страхотен аромат, но и оригинална украса за празничната ви трапеза, която ще радва очите.

За любителите на тежката кулинарна артилерия ще предложим карамелено-шоколадова козуначена торта с кафява захар от Теодора Титова. Това е истински оригинален начин да се поднесете своя великденски козунак, като го съчетаете с други любими лакомства. 

Коментирай