За дома

Лесна рецепта за домашен препарат за пране

Без фабрични химикали

02.04.2023г. / 06 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Препаратите за пране са необходимост, която обаче може да предизвика кожни алергии, дихателни проблеми и всякакви други реакции на организма. Всичко това може да бъде причинено от химикалите, избелващите и почистващите вещества в препаратите за пране.

3 рецепти за домашни препарати за почистване

Ето защо една добра идея е да си приготвите домашен препарат за пране на дрехите. В него няма да има опасни за здравето вещества, които могат потенциално да предизвикат реакции, обриви, задух, кожни проблеми.

Съставки за домашния препарат за пране:

  • 1 бр. сапун за пране без аромати;
  • Натриев борат или боракс (намира се в аптечната мрежа);
  • Натриев карбонат;
  • Етерични масла с аромат по избор.

Сапунът за пране е основният компонент в домашния ви препарат за пране. Той премахва замърсяванията от дрехите и ги изпира.

6 хитри трика за премахване на петна от пот и дезодорант

Бораксът пък е компонентът, който има избелващ ефект. Той премахва миризмите от дрехите и ги освежава. Действа като естествен дезодорант.

Натриевият карбонат или още калцинирана сода действа като премахва замърсяванията от тъканите в дълбочина. Премахва още и лошите миризми по дрехите.

Етеричните масла придават аромат на препарата по ваш вкус. Можете да изберете от разнообразна палитра от свежи миризми, на които искате да ухаят дрехите ви след изпиране.

Точни пропорции на домашния ви препарат:

  • 1 калъп сапун за пране;
  • 1 чаша боракс;
  • 1 чаша натриев карбонат;
  • 200 мл етерично масло по избор.

Настържете сапуна с ренде. По този начин се разтваря по-лесно при допир с водата и е подходящ за пране както с топла, така и със студена вода заради по-лесната разтворимост.

7 страхотни трика за премахване на жълти петна от дрехи

Свързани статии

Сложете го в тенджера. Добавете 2 чаши вода и сложете на котлона на тих към среден огън. Разбърквайте непрекъснато, докато се разтвори напълно. След като се получи хомогенна смес свалете от котлона. Добавете боракса и содата. Направете го бавно и на части, като разбърквате внимателно и постепенно.

След като разбъркате добре, прехвърлете в по-голям съд или кофа. Добавете още 5 литра вода. Разбъркайте добре. Накрая добавете етеричното масло и разбъркайте отново. Оставете сместа да изстине напълно. Добре е да престои така поне 24 часа. Съхранявайте в туба с плътно затваряща се капачка.

Трикове за премахване на петна от масло по дрехите

За не много замърсени дрехи можете да поставяте по половин чаша от сместа в пералнята. За силно замърсено пране слагайте по една цяла чаша.

Коментирай