За дома

Как шеф Силвена Роу приготвя здравословен ориз

12.05.2023г. / 15 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Крина.

Снимка: Крина.

Ястията с ориз са сред любимите на цял свят – не е тайна, че белите зрънца са най-използваната храна в света. Оризът е апетитен, засищащ, приготвя се бързо и наглед лесно, но има малки тайни, които позволяват на най-добрите готвачи да го превръщат в истински деликатес. Ето как.

Важен ли е видът на ориза

Всяка домакиня знае, че има различни видове ориз и всеки е подходящ за различен тип ястие. За паеля например най-добър е испанският ориз Бомба, за аюрведични рецепти – Басмати, за ризото най-често се използва Арборио. За типичните български ястия трябва среднозърнест бял ориз, а почитателите на здравословното хранене го заместват с кафяв. Има ли разлика?Прочетете.

Бял, кафяв и ориз Баланс

На практика може да има бял и кафяв ориз от всички познати сортове, защото разликата между тях е само в начина на обработка. При белия е излющена цялата люспа на зрънцето, докато бялата му сърцевина се разкрие съвсем. При кафявия е отстранена най-горната люспа, но са оставени зародишът и околоплодната обвивка, в която се съдържат ценни хранителни вещества като магнезий, фолиева киселина, желязо и витамини.

Използването на кафяв ориз е изкусителна идея, но той има по-специфична текстура от тази, с която сме свикнали, и се готви по-дълго от белия. С него не можете да постигнете типичния вкус на ястия като пиле с ориз, дроб сарма или славянски гювеч например.

Проблемът се разрешава с ориз Баланс – иновативен продукт от „Крина“. Това е ориз, отгледан и произведен изцяло в България, в собствените оризови полета и преработвателни фабрики на марката. Той получава изцяло механичната обработка, при която се излющва само част от обвивката му и се получава невероятен резултат: ориз Баланс е съвършена хармония между вкус и полезни качества. В него са запазени 40% от здравословните вещества, като в същото време се готви бързо и има мекия вкус и пухкавостта на белия ориз.

Това прави ориз Баланс изключително подходящ за семейната трапеза на забързаната съвременна домакиня и майка, която се стреми да готви бързо, апетитно, но и здравословно за всички у дома. С него ще получите същия любим вкус на домашните сарми, пълнени чушки, мляко с ориз, но с повече витамини, минерали и фибри от обичайното.

Специалният балансиран пилаф на шеф Силвена Роу


Ориз Баланс е добре познат на шеф Силвена Роу, която харесва неговата пухкавост, мек вкус и ползи за здравето. Тя го включва в рецептите си, за да осъвремени традиционни гозби или да създаде авторско апетитно и здравословно ястие.

Можете да замените белия ориз с ориз Баланс на „Крина“ в ежедневното семейно меню винаги, когато пожелаете, без да променяте технологията на готвене.

А междувременно можете да научите авторската рецепта на Силвена Роу за ухаен и апетитен Балансиран пилаф със сос бешамел и билки, какъвто досега не сте опитвали.

Открийте и други здравословни рецепти с ориз Баланс за дома в специалната страница на „Крина“.

 

<iframe width="600" height="449" src="https://www.youtube.com/embed/Tu5E2rHivyU" title="Балансиран пилаф със сос бешамел и билки от шеф Силвена Роу" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>