За дома

Как да предпазим дрехите си от молци?

Съхранявайте облеклата си в специални торби

16.05.2023г. / 13 52ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки че всички с нетърпение очакваме лятното слънце, сякаш времето е на друго мнение. Това ни кара да отлагаме пренареждането на гардероба, но все пак, рано или късно трябва да се сбогуваме със зимните дрехи. За да успеем да им се радваме по-дълго, трябва да помислим и за правилното им съхранение. В следващите редове ви предлагаме няколко изпитани метода, чрез които ще можете да предпазите любимите си облекла от паразити, неприятни миризми и молци.

Ето ги и тях:

Прегледайте дрехите си

Преди да приберете по-плътните си облекла, задължително ги прегледайте и ако е нужно, изперете ги. В никакъв случай не пропускайте тази първа стъпка. Молците се размножават най-много именно в мръсните дрехи. В това число влизат и връхните дрехи и аксесоари. Ако не можете да изперете на ръка или в пералня якетата, палтата, шапките, шаловете – занесете ги на химическо чистене. Така ще предпазите тъканите им от увреждане.

Уверете се, че шкафовете ви са чисти

За да се предпазите от малките вредители, преди да поставите дрехите си обратно в гардероба, можете да почистите рафтовете му с кърпа, напоена с лек разтвор от ябълков оцет и вода. Оцетът има силни антибактериални свойства и ще предотврати появата и размножаването на молци, бактерии и неприятни миризми.

Намалете влагата

Прекомерно високите нива на влага могат да доведат до образуването на мухъл, размножаването на прахови акари, появата на молци и др. За да избегнете тези неприятни последствия, уверете се, че в гардероба ви е сухо и обърнете специално внимание на миризмата. За предпочитане е да не го държите плътно прилепнал към стената, тъй като често пъти това може да доведе до образуването на влажни петна. Проветрявайте го често и при нужда, почиствайте с антибактериални препарати и избягвайте да съхранявате стари дрехи и обувки.

Използвайте естествени средства за борба с молците

Свързани статии

Ако искате да предпазите дрехите си, без да използвате химически препарати, можете да поставите карамфил в джобовете на палтата и якетата. Силната миризма на тази подправка ще накара молците да стоят далеч от любимите ви връхни дрехи. Друг естествен репелент срещу малките вредители е кедровото масло. Можете да поставите малко шишенце в гардероба ви, което разбира се не бива да затваряте.

Ако все пак се появят молци

Ако забележите нежеланите натрапници върху вашите дрехи, най-сигурният метод за справянето с тях си остава слънцето. Изнесете всички по-дебели, плътни дрехи на чист въздух, като за предпочитане е да направите това в слънчев ден. Можете да оставите облеклата си навън за няколко часа или дори ден-два. След това от молците няма да има и следа.

Направете си ароматни торбички

Ще можете да ги използвате дълго и освен на аромата им, ще се наслаждавате и на тяхното полезно действие. За да си направите ароматорбички против молци, смесете в купичка ½ изсушени лавандулови цветчета, ½ чаша изсушени розови листа и ¼ чаша изсушен розмарин. Разпределете билките в малки торбички от плат и ги поставете на различни места в гардероба. След няколко месеца ароматът и действието на билките ще намалеят, ето защо е необходимо към всяка торбичка да добавите и капка лавандулово масло. За предпочитане е да ги подменяте на всеки два сезона.

Съхранявайте дрехите в специални торби

Молците са силно привлечени от вълната и другите естествени материали, ето защо за предпочитане е да съхранявате всичките си дрехи в найлонови торби или в пликове за вакуумиране. Ако желаете, можете да поставите и торбички с ароматни билки.

Коментирай