За дома

Лесни трикове за почистване на пералнята до блясък

Нужни са ви само 2 съставки

15.06.2023г. / 12 43ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Може би мислите, че пералнята е уред, който може да се почиства сам. В действителност обаче това не е точно така. Във вътрешността ѝ може да има натрупан котлен камък, мръсотия, мухъл, остатъци от перилен препарат и др. Това може да е причина прането ви да не се изпира добре и дори по дрехите да остават петна. Ето и няколко съвета как да поддържате пералнята си чиста:

Почиствайте пералнята през определен период от време

За предпочитане е да почиствате пералната машина поне два пъти годишно. Ако пък живеете в област с твърда вода, можете да почиствате и дори по-често – на всеки 3 месеца.

Какво ще ви трябва, за да почистите пералнята?

Ще са ви необходими само: мека кърпа, кислородна белина и дестилиран оцет

 

Свързани статии

Преди да почистите пералнята, уверете се, че в нея няма никакви дрехи, а в диспенсърите няма остатъци от перилен препарат или омекотител. Пуснете пералнята на цикъл за пране при висока температура, а вместо препарат, сложете малко белина, като препоръчително е да бъде на кислородна основа, да не е агресивна.

След като цикълът на пране приключи, пуснете и центрофуга. След това белината би трябвало да се е разтворила напълно. Следващата стъпка е отново да пуснете пералнята (като този път можете да изберете по-къс цикъл, но отново на висока температура). Сложете оцета вместо препарат. След приключване отново пуснете центрофуга. С помощта на меката кърпа почистете натрупаната мръсотия около гумата на капака на пералнята.

Обърнете внимание и на диспенсъра за препарат – ако забележите, че е мръсен, почистете го с помощта на препарат за съдове и стара четка за зъби.

Трикове, с които ще запазите пералнята си чиста за по-дълго

  • След като сте приключили с прането, не затваряйте вратата на пералнята. Това ще позволи на барабана и гуменото уплътнение на вратичката да изсъхнат. По този начин ще предотвратите натрупването на неприятни миризми, мухъл и др.
  • Ако сте прали много замърсено пране, след това забършете барабана и гумата с мека кърпа и малко препарат за съдове. Изплакнете с чиста кърпа, напоена с вода. Можете да пуснете пералнята на празен цикъл, добавяйки белина вместо прах за пране.
  • Никога не съхранявайте препарати и продукти върху пералнята, тъй като те могат да се разлеят и така да увредят електрониката на пералнята.
Коментирай