3 рецепти за лесен протеинов обяд. Снимка: istock
Дори и да не искате да спирате консумацията на въглехидрати, намаляване им може да има редица ползи за здравето ви. Изберете някоя от следните рецепти за обяд с повече протеини.
За него ще ви трябват:
Загрейте фурната. Покрийте голяма тава за печене с фолио. Смесете зехтина, лимоновате кора, лимоновият сок, лука, ригана, меда, чесъна, лук на прах, черен пипер и сол; разбийте добре. Подсушете 4 филета от сьомга; подредете ги върху подготвената тава за печене. Поръсете с останалата ¼ чаена лъжичка сол. С лъжица разпределете 3 супени лъжици от дресинга върху сьомгата. Запечете на грил, докато стане рибата стане непрозрачна в центъра и леко покафенее по краищата, 6 до 8 минути. Смесете нарязани краставици, разполовени домати, 1 чаша фета и 3 супени лъжици от дресинга в средно голяма купа; разбъркайте, докато се покрият добре. Разпределете загрятия ориз в 4 плитки купички; отгоре сложете сьомгата и доматената салата. С лъжица залейте сьомгата с останалия дресинг. Сервирайте с резенчета лимон, ако желаете.
Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 10 мин.
Общо време: 25 мин.
Порции: 4
Хранителна информация:
Калории 505
Мазнини 29 г
Въглехидрати 27 г
Протеини 36 г
За него ще ви трябват:
Поставете 1 чаша печени червени чушки и 8 резена халапеньо върху дъска за рязане; нарежете ги на ситно заедно на груба паста. Прехвърлете сместа в малка купа. Добавете нарязан босилек, 3 супени лъжици олио, 2 чаени лъжички оцет и ⅛ чаена лъжичка сол; разбъркайте добре, докато се смесят. Разпределете около 2 супени лъжици от сместа от чушки върху всяко парче чабата; отгоре сложете ½ чаша нарязана маруля и 2 резена домат. Разпределете нарязаното авокадо и парчетата бурата между сандвичите; поръсете с останалата смес от чушки. Сервирайте веднага.
Време за приготвяне: 20 мин.
Общо време: 20 мин.
Порции: 4
Хранителна информация:
485 Калории
29 г Мазнини
41 г Въглехидрати
17 г Протеини
Необходими съставки:
Сложете голяма тенджера с вода да заври на силен огън. Добавете пастата, намалете котлона, за да поддържате силен слаб огън и гответе, за 6 до 7 минути. Отцедете и изплакнете със студена вода. Прехвърлете в голяма тава за печене с ръб; разпределете на равномерен слой. Оставете да се охлади на стайна температура за 10 минути. Междувременно, разбийте ¼ чаша олио, 3 супени лъжици лимонов сок, 2 чаени лъжички заатар, 1 чаена лъжичка мащерка и ½ чаена лъжичка кимион, чесън на прах, сол и черен пипер в голяма купа за сервиране. Добавете нарязана краставица, разполовени домати, изплакнат нахут, нарязани печени червени чушки, нарязан червен лук, 225 г моцарела перли и охладената паста; разбъркайте, за да се смесят. Гарнирайте с допълнително заатар, мащерка и черен пипер, ако желаете.
Време за приготвяне: 20 мин.
Общо време: 25 мин.
Порции: 6
Хранителна информация:
385 Калории
19 г Мазнини
39 г Въглехидрати
16 г Протеини
Да ви е сладко!