За дома

8 лесни трика домът ви да изглежда скъп и елегантен

Изберете големи картини за стените

08.08.2023г. / 10 02ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

„Моят дом е моята крепост“. Можем да потвърдим истината, която се съдържа в тази поговорка, тъй като знаем колко важно е да се чувстваме добре и удобно в жилището си. Ако ви предстои ремонт или пък просто искате да освежите апартамента или къщата си и да им придадете стил и усещане за лукс, в следващите редове ще ви предложим няколко лесни трика как да сторите това. Ето ги и тях:

Обърнете внимание на екстериора

Ако живеете в къща, външният ѝ вид е може би първото нещо, което ще направи впечатление и ще създаде настроение, както на вас, така и на вашите гости. Ето защо, обърнете внимание на детайлите – изберете красива входна врата; заменете ръждясалата дръжка с нова; почерпете вдъхновение и оформете добре пространството пред къщата, като посадите цветя, храсти и декорирате с естествени камъни, осветление и др.

Изберете мебели с характер

Когато трябва да обзаведете дома си, често пъти можете да се окажете в ситуация, която да ви принуди да вземете бързи решения относно мебелировката. Но вместо да се впускате стремглаво и да купувате първото, което ви хрумне, помислете за цялостна визия и изглед. Изберете големите мебели като скрин, шкаф, гардероб, спалня, внимателно и с чувство към детайла. Можете да посетите някоя разпродажба или пък да потърсите ретро мебели – така ще спестите пари и ще придадете на жилището си стил и характер.

Придайте цвят и аромат на дома си

Всички сме виждали изискани домове и това, което прави впечатление е, че в повечето от тях непременно присъстват като декорация свежите цветя. Този малък детайл ще придаде на жилището ви изисканост и класа. Не е нужно цветята да са скъпи, достатъчно е те да са истински, а не изкуствени.

Заменете килимите с дървена настилка

Автентичността, естественият външен вид, издръжливостта и топлината, която създават дървените подове, ще придадат на всяка стая, в която са поставени, стил и усещане за лукс. Подовата настилка определя тона и характера на всяко помещение и ако я подберете правилно, всички останали детайли ще си дойдат на мястото. По-светлите тонове придават свежест през цялата година, а пък по-тъмните са подходящи за стаи, на които искате да придадете „по-тежък“ характер.

Как да освежите интериора в дома си?

Скрийте кабелите

Живеем в свят, в който технологиите са навсякъде. Но стърчащите или пък висящи кабели, могат да развалят визията дори и на най-елегантно мебелираната стая. Затова помислете за начин, по който да прекарате нужните ви кабели, без те да са видими. Можете да ги скриете в первазите долу между пода и стената, под плотовете, зад мебелите и др. Ако имате възможност изберете и безжични зарядни и други устройства. В кухнята дръжте малките уреди като тостер, блендер, машина за сок и др., скрити в шкафове и ги изваждайте само когато ви потрябват. Така визуално ще намалите усещането за безпорядък.

Обърнете внимание на детайлите

Изборът на детайлите е от особена важност, ако искате да придадете на дома си луксозно излъчване. Помислете добре за дръжките на вратите, дръжките на чекмеджетата, ключовете за осветление и контактите. „Превключвателите са най-интерактивната част от вашия интериор и трябва да бъдат неразделна част от дизайна“, това споделя Хауърд Соломонс, ръководител на дизайна в голяма фирма за производство на ключове за осветление и контакти. Не пестете средства за подобни декоративни елементи и за да придадете на дома си още по-хармонично излъчване, като се уверите, че дръжките на вратите и дръжките на чекмеджетата и шкафовете са от същия материал и покритие като вашите контакти и ключове.

Мебели от кадифе в дома

Изберете големи картини за стените

Тук изобщо не става въпрос да отделяте големи суми за изкуство, а просто да изберете нещо, което да прикове погледа. Можете дори сами да направите картина, като за целта ще ви трябва само голямо платно. С помощта на шперплат, решетъчни ленти, големи абстрактни цветни петна, можете да придадете усещане за скъпоструващо изкуство.

Разчистете

За да изглежда домът ви по-скъп, невинаги трябва да сте почитател на минимализма. Просто разчистете ненужните предмети, които буквално могат да затрупат дома ви. Ненужни играчки, разхвърляни дрехи, мръсни чаши и чинии – поставете всички тези предмети по местата им.

Коментирай