За дома

4 причини да използвате сушилнята през лятото

18.08.2023г. / 10 23ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

В горещите летни дни много домакини се отказват от използването на сушилнята за дрехи у дома. Но дали това е наистина разумно? Ще Ви дадем четири добри причини да продължите да използвате този полезен уред и през лятото, а Вие сами преценете дали те наистина работят за Вас.

Пестите време

Разбира се, че имаме нужда от всяка възможна свободна секунда в летните дни – така можем да добавим повече приключения на открито и време, прекарано със семейството и приятелите. И ако мислите, че дрехите съхнат на простира толкова бързо, колкото и в сушилнята, значи пропускате един важен момент: трябва да ги прострете една по една, а после трябва да ги съберете една по една. Далеч повече време ще спестите, ако пускате сушилни за и без това малкото и леки летни дрехи, които перете всеки ден.

Печелите по-меки дрехи

Докато се сушат под слънчевите лъчи, дрехите често се пресушават и стават твърди и неприятни на допир. А както знаете, това няма как да се случи в сушилнята, защото там дрехите и чаршафите се въртят постоянно и остават меки и пухкави.

Получавате по-добра хигиена

Колкото и да са високи температурите на открито, те не могат да унищожат всички микроби и бактерии, които евентуално са останали в прането (особено ако пускате бърза програма на ниска температура). Освен това при сушенето на открито по тъканите може да полепнат допълнителни замърсители и алергени. И обратно, горещината в сушилнята ще хигиенизира дрехите и спалното бельо перфектно, като при това ще попречи в тях да се появят нови дразнители. Нещо повече, някои сушилни имат специални хигиенни цикли, които осигуряват още по-добра грижа за здравето, особено ако сте склонни към алергични реакции.

Избягвате лошите климатични условия

Колко често Ви се е случвало да завали внезапен дъжд, докато Вие сте на работа, а прането виси на балкона? И ето че дрехите са отново мокри и трябва да съхнат повторно. Ако пък се извие силен вятър, който носи прахоляци, със сигурност ще трябва да ги перете отново. А ако се случи истинска буря, твърде възможно е част от прането да се отскубне от щипките и да полети в неизвестна посока. Случвало Ви се е, нали? Но и сами ще се досетите, че това няма как да стане, ако използвате сушилнята.

Остава само един въпрос

И той най-често е свързан със сметките за електричеството, което сушилнята със сигурност използва. Можете лесно да ги намалите, като използвате екопрограмите на уредите или като използвате сушилнята след 23 ч, когато започват нощните, по-евтини тарифи на доставчиците на електричество.