За дома

Хитри натурални трикове за прогонване на молците

Как да предпазите дрехите и тъканите от досадните летящи насекоми

07.09.2023г. / 12 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Молците са напаст, която може да засегне всяко кътче в дома ви и да увреди всякакви тъкани – дрехи, мебели, настилки, покривки, спално бельо и матраци. Краят на лятото и началото на есента е времето, в което молците се размножават. За да се справите с тях и да ги прогоните от дома ви преди да са унищожили любимите ви тъкани, вижте как да се отървете от тях. 

Елиминирайте молците от дома!

Ето някои ефективни хитри трикове за прогонване на молци от гардероба и дома. 

Никога не прибирайте дрехите мръсни в гардероба 

Мръсните дрехи привличат молците. От тях се излъчват миризми, задържат се пот, кожни клетки и други частици, които са привлекателни за молците. Те са тяхна хранителна среда, особено в затворени пространства. Винаги прибирайте дрехите чисти с гардероба и дрешника. 

Използвайте вакуумни торби 

Една страхотна хитрина против досег на молците с дрехите ви е употребата на вакуумни торби. Те няма да позволят на молците да достигнат до дрехите. Освен това ще запазите тъканите им чисти, свежи и ухаещи на току-що прибрано от простора пране. Вакуумните торби са прекрасен избор за дрехите, които не използвате през настоящия сезон. 

Не претопляйте помещението 

Молците виреят най-вече при високи температури. Ако искате да предпазите дрехите и тъканите вкъщи от тях, не дръжте температурата прекалено висока. 

Приложение на памучните тампончета в дома

Редовно изваждайте дрехите на слънце 

Тъй като молците се развъждат най-вече в дрешниците, където съхранявате зимни връхни дрехи или одеяла, важно е да ги проветрявате редовно. Изваждането им на слънчева светлина за поне един час от време на време е хитър трик да ги предпазите от молци. 

Етерично масло от лавандула 

Лавандуловото масло е отблъскващо за молците. То ги прогонва, а същевременно оставя прекрасен аромат върху дрехите, спалното бельо и одеялата ви. Поставете торбички или напоени тампони с масло от лавандула в гардеробите и дрешниците, за да прогоните молците. 

Торбички с розмарин и мащерка 

Мащерката и розмаринът са билки с превъзходен аромат, който обаче е отблъскващ за молците. Окачете торбички с тези билки в гардероба си, за да ги прогоните. Можете да разпръснете торбички с мащерка и розмарин и в кухненските шкафове, където молците също се задържат в брашното, зърнените, бобовите храни, особено ако са отворени дълго време. 

Домашен спрей против насекоми

Ябълков оцет 

Можете да използвате оцет за прогонване на молци. Направете си домашен спрей против молци с равни части оцет и вода. Напръскайте дрехите в гардероба и дрешника със сместа. Ако се притеснявате да не останат петна по тъканите, просто избършете стените на гардероба отвътре със сместа. Правете го редовно, за да прогоните молците. 

Коментирай