Семейство

Правилна поддръжка и пране на бебешките дрехи

31.10.2023г. / 14 30ч.
Аз жената

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Когато младите родители купуват първите облекла за новороденото си дете, те си представят колко сладко ще изглежда мъничето им в тях, но бързо след това си дават равносметка, че детските дрешки се поддържат по-различно, отколкото тези за възрастни. 

С помощта на специалистите по бебешки дрехи от Carnivalkids.com ще разгледаме как правилно да се перат облеклата на децата, с какви препарати, как да се сушат, гладят и какво трябва да се направи при оцапване, за да не остане петно.

След покупка

Изпирането на бебешките дрехи след тяхната покупка е от изключителна важност, преди детето да ги облече за пръв път.

Това е така, защото облеклата, макар да са нови, имат история. От производството, през склада на магазина до куриерската доставка дрешките са изложени на прах. Кожата на възрастните не е толкова чувствителна като на бебетата и поради тази причина при нас шансовете за обрив, ако не почистим новата си тениска, са по-малки отколкото тези при пеленаче.

Избор на препарат

Няма нищо притеснително дрехите на бебето да бъдат изпрани в пералня и да минат през сушилня. Отглеждането на дете налага постоянно чистене на дрехи, което в днешните динамични времена е трудно.

Важно е да се купи подходящ препарат, който няма да образува обрив на бебето. Такива са праховете за чувствителна кожа, без парфюм и аромати, хипоалергенни и без оцветители.

Как да се перат

Стандартно възрастните слагаме цялото си пране в една пералня. За разлика от нашето облекло, дрешките на бебетата са по-деликатни и изискват по-специално внимание, когато се почистват. Техните тениски, потници, рокли и бодита трябва да се перат самостоятелно, а не с общия куп. Облеклата на децата е нужно да се сортират на бели, цветни и тъмни. Това ще предотврати оцветяването им по време на пране в пералнята.

Преди да поставите дрешките за пране, трябва да се провери етикета, от каква материя са направени, за да се знае на каква температура и програма е подходящо да се перат. Ако има петна по някои от облеклата, те трябва да бъдат предварително третирани с малко количество от избрания препарат за пране.

Важно е всички дрешки да се обърнат, за да се предпазят апликациите и цветовете им от външната страна по време на пране. За малките и по-деликатни като бельо и чорапи е добре да се поставят в торба, за да не се изгубят при ваденето.

Препоръчително е всеки тип плат да се пере на дадената от етикета програма и температура, за да не се увреди или свие материята на облеклото. 

Програмата за деликатно пране, с която повечето перални разполагат, е подходяща за почти всеки тип детски дрехи, но тя е с по-малка продължителност. Поради тази причина се препоръчва включване на допълнителен цикъл за изплакване.

При програма за памук с високи градуси, за да се дезинфекцират добре облеклата на бебето, трябва да се внимава, защото тя може да доведе до свиване на материите на облеклата. Един от начините да се предпазят е чрез намаляване на оборотите на центрофугиране.

Сушене

Сред най-бързите варианти, които все повече родители използват, е изсушаването на бебешките дрехи в сушилня. Когато се използва този уред, трябва да се провери етикетът на облеклото и да се спазват инструкциите.

Когато се прострат на закрито е важно стаята, в която е сушилникът да е добре проветрена. В противен случай има опасност по платовете да се развият неблагоприятни за пеленачето микроорганизми.

Най-добрият вариант за сушене на бебешки дрехи е да бъдат прострени на открито. Пряката слънчева светлина ще помогне те по-бързо да изсъхнат и ще предотврати развитието на бактерии, които могат да раздразнят нежната кожа на децата. Това обаче крие рискове да се избелят и да се намали качеството на платовете им, ако бъдат оставени за прекалено дълго на простора.

Гладене

Бебешките дрехи са по-фини от тези на възрастните, за да не дразнят нежната бебешка кожа, поради което е нужно особено внимание, когато се гладят.

Преди извършването на тази процедура, трябва да се провери етикетът – дали материята е подходяща за третиране с ютия.

Ако се глади с по-високи градуси е препоръчително да се постави тънък памучен плат, който да обира по-голямата част от температурата. В противен случай може облеклото на детето бързо да изгори и да не става за носене.

Друг съвет, с който да се намали шансът от повреда на текстила е дрешката да се обърне. По този начин, ако се случи, белязката от ютията няма да е видима при носене.

Не е препоръчително да се ползва пара, когато се гладят бебешките дрешки. Чрез влагата, отделена от ютията, може да се създадат благоприятни условия за развитие на микроорганизми, които да доведат до обрив на детето.

Пресни петна

Много често се случва при хранене или по време на игра децата да изцапат дрехите си.

Когато това се случи е важно облеклото да бъде бързо третирано с препарат, който да намали шансовете за образуване на петно. Желателно е тениската или панталонките да се свалят от бебето и да се облече с чисти, преди да се направи това, за да се избегне шансът от раздразнение на кожата му.

След покупка на нови детски облекла е важно те да се изперат, за да се почистят от прахта, натрупана от стоенето по рафтове в складовете. При избор на перилен препарат е важно той да не дразни чувствителната детска кожа. Когато облеклата на децата се перат в пералня и сушат в сушилня, е важно да се обърне специално внимание на инструкциите на етикета. Гладенето на бебешките дрехи трябва да се извършва внимателно, като е желателно дрехите да са обърнати наопаки.

Коментирай