За дома

Свежи идеи за бюджетни коледни декорации за дома

Направете си сами коледен венец

08.12.2023г. / 11 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Заедно с настъпването на най-топлите и светли празници, все по-актуална е темата за подаръците. Но покупките могат да натоварят не само графика, но и семейните ви финанси. Ето защо, ако искате да внесете в дома си страхотно коледно настроение, в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за страхотни и бюджетни декорации. 

Класически хартиени гирлянди 

Хартиените гирлянди са класическа идея за бюджетна коледна украса, която с малко усилия и внимание може да се превърне в нещо много специално. Можете да направите своя собствена украса от остатъци от опаковъчна хартия или от обикновена такава. А защо пък да не опитате да освежите гирляндите си със стари лакове за нокти? Така те ще придобият „по-занаятчийски“ вид. 

Използвайте отново малки бурканчета

Използвайте празните бурканчета от конфитюр или бебешка храна. Измийте ги добре и сложете на дъното им малко пясък. След това покрийте с лепило дъното от външната страна и потопете в брокат или използвайте стар брокатен лак. Можете да декорирате горната част с канап, малки шишарки, играчки за елха и др. 

Направете си ядлива украса 

Намалете разходите за украса, като печете бисквитки, за да украсите допълнително масата. Изпечете джинджифилени сладки или курабийки във формата на сърце, звезда, елха, елен или някакъв друг коледен мотив. Можете дори да изпишете имената на гостите, ако имате точна ръка. Можете да украсите и останалата част от масата с други ядливи лакомства.

Украсете стените

Можете да покажете любимите си коледни картички, като в същото време декорирате и стените си. Използвайте комбинация от различни цветове и ширини панделки, нарязани на различни дължини. След това просто прикрепете всяка панделка към стената (може и върху картина). Закрепете картичките с мънички щипки и добавете малка камбанка или друга играчка в края на всяка панделка като завършек.

Свързани статии

Декорирайте прозорците с големи звезди 

Обикновените хартиени декорации, особено големите звезди, могат да ви помогнат много, когато става въпрос за украса за Коледа с ограничен бюджет. Закачете звездите на прозореца, за да разпръснете малко празнично настроение.

Превърнете старите консервени кутии в ефектни фенери

Друга гениална бюджетна идея за коледна украса е да преработите обикновени консервени кутии и да ги превърнете в мигащи фенери. За да си направите сами такива, първо отлепете етикетите, пуснете кутиите в съдомиялната машина. Така ще получите лъскаво покритие. След това ги напълнете с вода и ги поставете във фризера. След като са замразени, нарисувайте сърце или звезда върху хартия и залепете скицата върху всяка кутия. С чук и пирон пробийте тенекията, като следвате шаблона (ледът вътре няма да позволи консервите да се вдлъбнат). След като размразите празните кутии, ги измийте и добавете дръжка от алуминиева тел. Накрая запалете вътре малка свещичка. Наредете два или три такива фенера в редица, за да получите домашна коледна украса с много естествен чар.

Свързани статии

Направете си гирлянди от рециклирани материали 

Ако искате да украсите дървото си с нещо по-различно, но нямате бюджет, за да инвестирате в готови гирлянди, опитайте да направите свои. Можете да нанижете всичко – от пуканки до борови шишарки. Вдъхнете на вашата Коледа ретро настроение, като преработите стари дантели или плетени салфетки в уникални гирлянди. 

Направете си коледно дърво от лампички 

Направете си сами коледно дърво с помощта на лампички. Можете лесно за тази цел да използвате низ от светлини и да създадете ефект на коледно дърво. Можете да декорирате с празнични картички или малки играчки. 

Закачете коледни чорапи на неочаквани места 

Ако нямате камина, все пак можете да закачите чорапите си на нови и неочаквани места като балкона, вратата или дори в банята.

Свързани статии

Направете си сами коледни венци

Коледните венци са може би една от най-скъпите декорации, които можете да добавите в дома си. В зависимост от това какви модели харесвате, някои дори може да са по-скъпи от коледно дърво. Затова най-доброто решение е да създадете свой собствен венец. Можете да го направите, като използвате шишарки, орехи или зеленина в комбинация с коледни играчки и остатъчни панделки от подаръци. 

Украсете стъклените купи 

Можете да използвате големите стъклени буркани или купи за плодове, които може би вече имате. Декорирайте ги с шишарки, борови клончета или коледни играчки. Поставете ги в центъра на масата за още повече коледен дух.   

Коментирай