За дома

Как да направим разнообразни и вкусни рецепти за постите

08.12.2023г. / 09 41ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Крина".

Снимка: "Крина".

По време на Коледните пости се налага да ограничим значително групите хранителни продукти, които сервираме на масата си, тъй като изключваме изцяло месото и храните с животински произход. Остават ни само пет вида продукти: зеленчуци, плодове, бобови храни, зърнени храни и ядки. На пръв поглед това е доста ограничен начин на хранене и може би се тревожите дали по време на постите ще можете да си приготвяте разнообразна и питателна храна. 

Вместо това, можете да погледнете на постите като на начин да изпробвате всички вегетариански рецепти, които отдавна сте си набелязали. Постите могат да бъдат прекрасна възможност да опитате нови ястия, да направите свои собствени експерименти в кухнята и да усетите колко различен може да бъде вкусът на ястията, когато използвате качествени продукти. Точно затова този път искаме да поговорим за една от най-добрите марки варива в България – „Крина“, която тази година има 20-годишен юбилей.

Боб, ориз, леща, нахут – зрънце вкус за всеки вкус

„Крина“ е производител на основни хранителни продукти, зърнени и бобови храни, който държи на качеството на всяко зрънце. Голяма част от зърната на „Крина“ са с гарантиран български произход – това е серията „Имало едно време“, с която можем да се наслаждаваме на обичаните вкусове на домашната храна от детството ни. Друга част са екзотични сортове продукти, типични за някои от най-популярните световни кухни като италианската, испанската, азиатската. Това е серията Exotic Line, която ни позволява да правим кулинарни пътешествия, без да излизаме от дома си. 

Един от иновативните продукти на „Крина“ е ориз „Баланс“, който съчетава пухкавостта на белия ориз и полезните качества на кафявия. Любим продукт е и беленият боб, който се вари много бързо и е нежен към стомаха, но пази страхотния си вкус.

Разнообразните видове ориз, боб, леща и нахут дават възможност за приготвяне на наистина различни ястия от ограничени видове продукти, което е прекрасна възможност за разнообразяване на менюто за постите. Ето някои предложения, с които „Крина“ може да направи менюто ви за пости вълнуващо, здравословно и вкусно.

Боб по време на пости

Бобът по време на пости ще ви помогне да изпитвате чувство за ситост по-дълго време и да намалите малко теглото си. Това се дължи на богатството на фибри и сложни въглехидрати, които се превръщат в енергия, а не в мазнини. Освен това е много вкусен и може да се приготвя по различни начини – чорби, салати, ястия.

Освен традиционния и гарантирано българския боб, „Крина“ предлага:

  • белен боб, който се вари бързо и е подходящ за различни ястия, без да дразни стомаха;
  • червен боб, богат на фибри и антоцианини, подходящ за южноамерикански ястия;
  • боб „Калипсо“, богат на белтъчини и с красива шарка;
  • черен боб, с който можете да приготвите мексикански и бразилски изкушения или приказни салати с ориз, лимец и зеленчуци;
  • боб „Мунг“ за азиатска кухня;
  • градински боб с вкус на бабините гозби;
  • маслен боб, който се топи по небцето.

Ориз по време на пости

Крина ориз

Оризът е един от най-универсалните продукти, а също така е най-консумираният в света. Той се приготвя бързо и е универсална съставка на всякакви по вид рецепти за пости, включително и на десерти. Макар че е калоричен, но има ниско съдържание на мазнини, тоест може да ви осигури енергия за дълго време, без да се налага да търсите постна храна наоколо. Освен това не съдържа глутен, но е богат източник на желязо, магнезий, тиамин и ниацин.

В портфолиото на „Крина“ ще намерите много видове ориз за изключително разнообразни ястия:

  • ориз „Баланс“ – собствена иновация на „Крина“ с вкуса на белия и здравословните качества на кафявия ориз;
  • ориз „Басмати“ – един от най-диетичните в света, с уникален вкус и аромат;
  • пълнозърнест кафяв ориз, с най-голямо количество витамини и минерали и приятна твърдост;
  • ориз „Арборио“ за вегетарианско ризото;
  • ориз „Бомба“ за паеля, който поема огромно количество вкусни сокове;
  • черен ориз „Императорски“ – скъпоценната храна на азиатските императори с орехов привкус и невероятен аромат;
  • дългозърнест ориз „Жасмин“ за азиатски изкушения;
  • български ориз „Имало едно време“ за любимите постни сарми и чушки.

Рецепти с леща за пости

Крина леща

Като всички варива, лещата също съдържа доста въглехидрати – енергията, от която ще имате нужда. В нея има също така доста протеини – цели 25%, което я прави прекрасен заместител на месото по време на пости. Фибри, наситени мастни киселини и желязо са допълнителните облаги, които ще донесе тя на трапезата ви.

Освен това, лещата не е само чорба. Тя може да осигури приятно разнообразно меню, ако използвате различните сортове на „Крина“:

  • френска леща с ценен лешников вкус, подходяща за гурме рецепти;
  • фина белена леща (червена) – за азиатски специалитети, пюрета и кюфтета от леща; готви се бързо и придава приятен сладникав вкус;
  • леща „Белуга“ – ситна, лъскава и черна, с нежна ципа и високо съдържание на антиоксиданти, подходяща за кулинарни специалитети.

Нахут по време на пости

Крина нахут

Нахутът е традиционен продукт за българската трапеза, но остава някак недооценен. Всъщност той е пълен с витамини и минерали, наситени и ненаситени мастни киселини, който може да ви осигури повечето от необходимите елементи в тялото, което е много важно по време на пости. Освен това е богат на протеини, които са лесни за смилане и са перфектен заместител на месните протеини. Препоръчваме да го включите в менюто си, като използвате пакетиран нахут или консервиран нахут от „Крина“, който се приготвя още по-лесно и е готов за включване в салати и разядки.