За дома

Как да почистите хромираните изделия до блясък?

Изберете по-леки формули 

19.12.2023г. / 06 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Този метал, по-точно, това покритие, е особено предпочитано за обзавеждането на кухни и бани. Но ако трябва редовно да го поддържате, ще забележите, че всъщност хромът може да бъде и доста капризен. Ето защо в следващите редове ще ви предложим няколко трика за почистването му, които ще накарат домът ви да заблести. 

Почистете хромираните части с оцет

Използването на оцет като почистващ препарат за хром е чудесен начин за премахване на петна и минерални отлагания от хромирани повърхности. Малко количество оцет може да се справи с упоритите петна по душове, стойки за хавлии, кранове, панти, хромирани облицовки, брони, тигани – каквато и да е хромирана повърхност, която се нуждае от добро почистване във вашия дом. Ето какво ви трябва – малко оцет, малко вода и кърпа. Смесете оцет и вода в съотношение 1:1. Използвайте мека гъба или кърпа, за да избършете повърхността. Избягвайте да използвате материи с твърди влакна, тъй като някои четки и тампони могат лесно да оставят драскотини върху хрома. За труднодостъпни места опитайте да използвате стара четка за зъби с мек косъм. Добавете малко сода бикарбонат за допълнителна сила. След като вашият хром е хубав и чист, помислете за полирането му! Можете да намерите лак за хром във всеки автомобилен магазин или железария. Лакът не само ще защити повърхността, но и ще придаде на вашия хром онзи удивителен, чисто нов блясък.

Върнете блясъка на хрома с почистващ препарат, вода и алуминиево фолио 

Напълнете кофа (две трети от обема й) с топла или гореща вода. Ако искате да почистите малък участък хром, можете да не използвате цяла кофа и да нанесете водата и препарата директно върху кърпа. Разтрийте хрома с неабразивна гъба или кърпа. За да предотвратите петна или ивици, подсушете зоната с отделна кърпа. След това натрийте хрома с алуминиево фолио. Тъй като алуминият е по-мек метал от хрома, той може да се използва за полиране на вашия хром. 

Направете си почистващ разтвор 

Ето някои от най-често използваните почистващи разтвори за хром: бебешко олио; етанол; кола; лимон и сода бикарбонат. Можете също да използвате почистващ спрей, подходящ за хром. Поради крехкостта на хрома трябва да използвате по-тежки почистващи разтвори, само ако по-леките не работят за почистване на повърхността. Нанесете почистващия препарат, който сте избрали върху кърпа, като потопите ръба ѝ в почистващия разтвор. Втрийте внимателно „препарата“ в хрома, използвайки кръгообразни движения. Изплакнете и подсушете хрома със суха чиста кърпа, след като приключите с почистването му. 

Почистете хрома с лимон 

Друга алтернатива на оцета с по-приятна миризма са резените лимон. Подобно на оцета, киселинността на резенчето лимон помага, за да премахне всякакви петна или мръсотия. Как да го използвате? Разрежете един лимон на две. Използвайки силен натиск, изтъркайте хрома с плоската част на лимона. Оставете го да престои около 5 минути. Използвайте влажна кърпа, за да избършете сока и кората. Полирайте с чиста микрофибърна кърпа.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Чистач ( преди 4 месеца )
Вземате си за 10лв Autosol за хром и всичко блести с минимални усилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар