За дома

Здравословни причини да заместите бялата захар с Меласа

Как да приготвите вкусни коледни рецепти със захар Меласа

18.12.2023г. / 08 30ч.
Аз жената
Здравословни причини да заместите бялата захар с Меласа

Идва времето на подаръците, любимите хора, кулинарните изкушения и… провалените режими на хранене. Но специалистите знаят, че не е никак задължително да се лишите от коледните радости за небцето. Без аромата на сладкиши и бисквитки Коледа не би била толкова уютна, така че не се отказвайте от тях, а използвайте един малък трик: заместете в любимите си рецепти бялата захар с далеч по-здравословната захар Меласа. Ето какво е добре да знаете за нея и как да я внесете в кухнята си. Не само за Коледа, по-добре завинаги.

Какво е захар Меласа

Захар Меласа от Passiflora се произвежда от натурална тръстика от остров Мавриций, която събира топлината и вкусовете на тропическото слънце и земя. При производството ѝ не се използват рафиниране, химическа обработка, подсладители, оцветители и други добавки. Процесът е напълно естествен: тръстиката се пресова в деня на събирането си, след което сокът се изцежда и се вари, докато течността се изпари и се появят кристалчета захар. И това е всичко, което получавате в пакета – естествена сладост, вкус и аромат от Тропиците. Гарантирано от Passiflora.

След като знаете това, няма да ви е чудно, че пухкавите кристалчета имат изключително богат аромат, който напомня малко на карамел и изпълва дома с усещане за уют и топлина. На вкус захар Меласа е сладка, но има дълбоки и богати нотки на лакриц (женско биле), опушеност и дори лека, тръпчива горчивина за разкош. Представете си всичко това в парчето коледна торта, която ще поднесете на празничната трапеза! Или в чашата чай в студеното зимно утро!

Но захар Меласа всъщност е много повече от сладост и уют.

Здравословните ползи от захар Меласа

Тъй като запазва натуралните съставки на тръстиката, захар Меласа съдържа големи количества полезни за здравето вещества. Тя е богат източник на калций, желязо, калий, магнезий, манган, като тяхното количество тук е в пъти повече в сравнение с бялата захар. Можете да научите всички подробности в тази статия за захар Меласа.

Тук ще изброим само няколко конкретни ползи за здравето, които натуралната захар Меласа може да донесе в ежедневието ви:

  • Подобрява храносмилането. Минералите, които се съдържат в захарта, могат да помогнат за облекчаване на констипацията. За целта сложете захар Меласа в сутрешната си напитка.
  • Облекчава болки в ставите. Наличието на калций и желязо в меласата подпомага поддържането на костите, ставите и тъканите. Така захар Меласа става подходяща за хора, страдащи от артрит и ставни болки.
  • Облекчава спазми. Ако страдате от менструални болки, захар Меласа може да подсили организма ви с желязо, магнезий и калций, които облекчават спазмите и предотвратяват недостига на желязо по време на цикъл.
  • Намалява косопада и побеляването на косите. За да получите този ефект, не е нужно да консумирате сладко. Трябва само да си направите балсам за коса от вода и захар Меласа, да го нанесете след измиване и да го оставите да подейства около 15 минути. Специалистите твърдят, че антиоксидантите в захарта се грижат косата да не посивява бързо и да не окапва твърде много.

Сега вече разбирате защо препоръчваме да замените бялата захар с Меласа не само по празниците, а и през цялата година. Това ще ви позволи да се грижите за здравето си, без да се лишавате съвсем от малките радости от живота. Но нека все пак се върнем на нашата празнична трапеза и на начините да ѝ се насладим без притеснения.

Захар Меласа за коледната трапеза – колко и как

Има няколко прекрасни начина да използвате захар Меласа в кухнята по Коледа.

  • В сосовете и глазурите. Заради невероятния си вкус и аромат шеф готвачите използват Меласа като любима подправка в кухнята за истински перфектен вкус. Тя може да накара ястието да ухае изключително апетитно, без да влагате съществени усилия и техники. Добавете малко захар Меласа като глазура към печените зеленчуци или сладки картофи. Направете мариновани пържоли, като ги потопите в смес от сос барбекю и захар Меласа. Включете я в салатения дресинг, за да е по-лек и здравословен. И изобщо я използвайте навсякъде, където имате нужда от нотка сладост и ухание.
  • В напитките. Можете да добавите захар Меласа във всички напитки – дългото празнично сутрешно кафе, следобедния чай в почивните дни, любимото капучино или вечерния коктейл. Така ще бъдат не само по-приятни, но и по-полезни за тялото ви.
  • В домашните енергийни барове. Коледните дни могат да бъдат не само приятни, но и изморителни. Точно тогава домашните енергийни барчета или бонбони с меласа могат да заредят тялото ви за нула време с нужната допълнителна енергия. И наслада, разбира се. Така че я използвайте.
  • В коледните лакомства. Не е тайна, че голяма част от вкуса и ароматите на джинджифиловите сладки идва с използването на меласа. А вие изненадайте Дядо Коледа, пък и цялото семейство, като заместите бялата захар с Меласа навсякъде (прочетете по-нататък как се прави). Този малък трик ще придаде на любимите бисквитки, сладкиши и сладки по-приятен кафяв цвят и по-жив вкус и аромат. А може да опитате и съвсем нови рецепти – например Коледен кейк с меласа и еспресо или специалната Медена торта с карамел за Коледа.

Няколко последни тайни на захар Меласа – за след празниците

И тъй като вече твърдо сте решили да оставите апетитната захар Меласа завинаги в кухнята си, ще ви разкажем за още няколко нейни тайни.

  • Захар Меласа замества бялата захар в съотношение 1:1, така че пропорциите в любимите ви рецепти няма да се променят.
  • С времето пухкавите кристалчета може да слепнат – това е нормално за естествената захар, която е доста хигроскопична. Но дори тогава захарта си е годна за използване. Поставете бучките в плитък съд, покрийте за една нощ с влажна кърпа и на сутринта ще имате отново рохкава захар.
  • За да намалите риска от слепване, дръжте захарта в херметически затворен съд.

Имаме за вас и няколко специални рецепти за захар Меласа, които позволяват да се насладите на вкуса и аромата ѝ докрай. Пробвайте ги, струват си. И се насладете докрай на празниците, любимите хора и хубавото време заедно.