За дома

Хитри алтернативни употреби на лука в дома

За какво още да го използвате

24.12.2023г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Хитри алтернативни употреби на лука в дома

Лукът е една от най-вкусните съставки на всяко ястие. Той придава чар, аромат и фантастичен вкус, които правят гозбите незаменими. 

Но лукът многократно надхвърля основното си предназначение, защото може да се използва по много начини в домакинството

Кои са хитрите алтернативни употреби на лука в дома?

При изгаряния и раздразнена кожа 

Лукът може да помогне да облекчите слънчево или топлинно изгаряне. Въпреки че е лютив, лукът има свойството да отнема горещината от кожата и да намалява зачервяването и подуването.

Наложете няколко резена лук върху засегнатите места или изстискайте сока му. Напоете памучни тампони с него и потупайте изгорялата кожа – никога не разтривайте, защото това влошава състоянието ѝ. 

Ако имате ухапване от насекоми, лукът може да помогне по същия начин. В такъв случай обаче можете леко да го втриете в кожата, за да успокоите раздразнението. 

Срещу акне 

Лукът има много мощни противовъзпалителни свойства благодарение на антиоксидантите в състава си. С негова помощ можете да си направите чудесна маска против акне. Може да смелите лук или да изстискате сока му, да го смесите с един жълтък и лъжичка канела например. Така ще си направите маска, която да потисне възпаленията и да спомогне за контрола на себума. 

Свързани статии

Против замръзване на стъкла 

Ако прозорците на колата ви са замръзнали рано сутрин, лукът може да ви помогне. Просто вземете една глава лук, разрежете я наполовина и започнете да разтривате стъклата. Заледяването по тях ще започне да се топи, а активните съставки в лука ще помогнат стъклата да не замръзнат отново. След това просто избършете с кърпа. 

За почистване на загорели съдове 

Ако имате загорели съдове или скара с нагар по нея, използвайте глава лук за премахването на залепналите остатъци. Енергично втрийте нарязана наполовина глава лук в засегнатите участъци. Оставете известно време лукът да подейства. След това измийте с препарат. Ако все още има загорели остатъци, повторете процедурата. 

За отстраняване на ръжда 

Ръждата може лесно да се премахне с помощта на лука. Отново втриването му в ръждясалите метални повърхности може да ви помогне да се отървете от наслагванията от ръжда. 

Коментирай