За дома

За какво още да използвате майонеза

Алтернативни употреби за дома и в красотата

27.12.2023г. / 06 30ч.
Илияна Николова
За какво още да използвате майонеза

Майонезата е популярен сос в кухнята на много култури. Тя е вкусна, с нежна копринена текстура, която има свойството да прави всяко ястие по-вкусно и ви кара да искате още. 

Но майонезата има повече свойства, които далеч надхвърлят основното ѝ предназначение. Тя може да се използва по много начини в дома и ежедневието като алтернативно средство за почистване, като грижа за косата и кожата, дори за домашните ви растения. 

За какво още можете да използвате майонеза в дома?

Можете да използвате майонеза, за да почистите петна и замърсявания по дърво, метал, зацапвания в банята, кухнята. С нея можете да полирате метални дръжки, кранчета, чешми. Тя почиства дървени мебели, без да ги уврежда. С нейна помощ можете лесно и натурално да полирате метални повърхности, като за финал забършете с хартиена кърпа. 

За облекчаване на изгаряния 

Майонезата е много богата на мазнини. Нежната ѝ текстура помага за намаляване на болката и паренето при изгаряния. Намажете засегнатото място с обилно количество майонеза и оставете да попие добре за няколко часа. 

Като маска за коса и кожа 

Богатото наличие на мастни киселини в майонезата спомага за дълбоко хидратиране на косата и кожата. Ако майонезата е домашно приготвена, тя съдържа сурови яйца, които също са ценен източник на витамини, минерали, мазнини и протеини, които проникват в дълбочина, премахват уврежданията и хидратират. 

Свързани статии
Против груба кожа 

Заради богатството си на мазнини и протеини, майонезата може да се използва против загрубяла кожа и сухи кожички. Действа вместо естествен хидратиращ крем, който може да се използва за цяла нощ за най-добър ефект. 

За лесно отлепване на лепенки, дъвка

Ако имате трудни за отлепяне лепенки и стикери върху различни повърхности в дома, използвайте майонеза, за да ги отлепите лесно. Същото важи и за дъвка, залепнала за мебели или дрехи. Намажете засегнатото място с малко майонеза, разтъркайте и отлепете леко, като започвате от външните краища. 

За подхранване на растения 

Растенията се нуждаят от хранителни вещества, за да растат здрави и буйни. Използвайте домашно приготвена майонеза, за да ги подхраните. Полирайте листенцата им с тампон с майонеза. Това ще помогне на листата да блестят, а хранителните вещества от майонезата ще проникнат в растенията и ще ги подхранят.

Коментирай