За дома

4 вкусни нискокалорични разядки за новогодишната трапеза

Поднесете нещо вкусно на вашите гости

30.12.2023г. / 06 30ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Въпреки празничното настроение и задаващите се още няколко почивни дни, не бива да се отдалечавате прекалено много от вашите цели – да изглеждате и да се чувствате добре. В следващите редове ви предлагаме няколко идеи за разядки, които няма да нарушат режима ви. Ето ги и тях:

Краставични хапки с фета и нар 

За да си ги приготвите, ще ви трябват само:

  • 2 големи краставици
  • 1 ч. ч. чаша фета (може и крема сирене или козе сирене) 
  • ½ чаша семена от нар 

По желание: пресен магданоз, босилек, пресен смлян чесън, сол, зехтин екстра върджин 

Нарежете краставиците на по-дебели кръгчета. Отгоре сложете избрания вид сирене. Ако желаете, можете да овкусите с малко подправки или зехтин. Поръсете със семена от нар. 

Гъбени хапки с пълнеж от бекон и сирене 

Необходими продукти:

  • 230 г гъби 
  • щипка сол
  • 1 с. л. олио 
  • 4 резенчета бекон 
  • 1 скилидка чесън 
  • 1 ч. ч. нарязано прясно зеле
  • 1 ч. ч. спанак
  • 3 триъгълничета топено сирене или 3 с. л. нискомаслено крема сирене
  • черен пипер на вкус 
  • 2 с. л. настърган пармезан

Загрейте фурната до 180 градуса. Изплакнете гъбите, подсушете ги, като отстраните пънчетата. Поставете директно върху решетката и печете, като отдолу поставите тава с алуминиево фолио, за да не изцапате фурната си. Поръсете гъбите със сол и запечете за 15 минути. Докато са във фурната, загрейте олиото в тиган на среден огън и гответе бекона, докато стане хрупкав. Оставете настрана върху хартиена кърпа, за да се отцеди. След като изстине нарежете на малки парчета. Добавете чесъна в тигана и гответе, докато той пусне аромата си, а след това добавете спанака и зелето. Гответе, докато омекнат. Сложете и крема сиренето и продължете да готвите на ниска степен, докато се разтопи и се смеси добре със зеленчуците. В малка купа комбинирайте бекона, спанака, 1 с. л. пармезан, черен пипер на вкус и разбъркайте добре. Обърнете гъбите и сипете пълнеж във всяка една от тях. Поставете в подходяща тава и печете още 10 минути, като поръсите последната супена лъжица пармезан отгоре. Сервирайте топли.

Нискокалорични хапки с пилешка салата 

За тях ще ви трябват:

  • 1 краставица 
  • 200 г пилешки гърди 
  • 2 с. л. майонеза 
  • 1 глава лук 
  • 2 супени лъжици пресен кориандър 
  • щипка смлян кимион 
  • сол 
  • черен пипер на вкус 

За гарнитура по желание, можете да добавите черни или зелени маслини 

Нарежете краставицата на средно големи кръгчета или квадратчета. Пригответе месото (варено или печено), а след това го наситнете с помощта на кухненски робот или вилица. В купа старателно смесете пилето, майонезата, кориандъра, лука и кимиона, като добавите сол и черен пипер. В чинията, в която ще поднесете разядката, поставете парче краставица. Върху краставицата сложете една препълнена супена лъжица от пилешката салата, а отгоре друго парче. Фиксирайте с клечка за зъби. Ако желаете, поставете маслинка в горната част на клечката. Съхранявайте хапките в хладилник.

Пълнени пръчици от целина 

Необходими продукти:

  • 1 кисела краставичка (с копър) и 4 ч. л. сок от туршията 
  • 3 сладки кисели краставички
  • 6 зрели маслини без костилки
  • 6 пълнени с пимиенто маслини
  • 200 г крема сирене
  • 1/3 ч. ч. нискомаслена майонеза 
  • 1/4 ч. л. сол 
  • 1/4 ч. ч. ситно нарязани пекани, препечени 
  • 6 стъбла целина, нарязани на 5-сантиметрови парчета 

Киселите краставички и маслините се нарязват на ситно и се отделят настрани. В малка купа разбийте крема сиренето, майонезата и сока от краставичките, докато се смесят. След това разбъркайте заедно с киселите краставички, маслините и пеканите. Напълнете пръчиците целина. Съхранявайте в хладилник.

Да ви е сладко!

Коментирай