За дома

Закуска на тревата

14.08.2008г. / 11 07ч.
Вергиния Генова
Закуска на тревата

Една от най-известните картини на френския художник импресионист Мане е „Закуска на тревата”. Тя се оказала твърде дръзка за времето си, защото изобразявала облечени мъже и голи жени. Поради тази причина не получава топъл прием от Парижкото общество и се наложило да бъде показвана само в Салона на отхвърлените, но затова пък остава като нарицателно за приятно прекарано време и до ден днешен. Дори хора, които никога не са виждали копия на тази картина винаги асоциират закуска на тревата с изключително разпускаща почивка, гарнирана с вкусна и обилна храна. Няма да се учудя, ако именно поради големия интерес към тази картина са станали толкова популярни и пикниците или иначе казано закуската на тревата.

В някои паркове има специално място, където хората спокойно могат да се разположат на тревата, да поседнат да хапнат и да пийнат, в други има дори специални приспособения за барбекю на открито. А трети нямат нито едното, нито другото. У нас, почти няма традиция да се отиде на пикник в парка. Българите сме свикнали, ако ще отидем в парка, то да седнем в кафенцето, но затова пък излетите в планината са на голяма почит, сред онази част от нас, които обичат природата, чистия въздух и свободата.

Наистина – какво му трябва на човек, за да обядва на открито?

Една плетена кошница – пълна с вкусни неща. Спомням си навремето един съученик постоянно ставаше жертва на нашите екстравагантни хрумвания за подарък. За един от рождените си дни получи именно такава прекрасна кошница за излет с капак, пълна с всякакъв зарзават, които успяхме да намерим. Май тогава не й се зарадва подобаващо, но след това вярвам е оценил по достойнство предимството й за семейни пикници.

В случай, че нямаме кошница и раницата ще свърши добра работа. А ако отиваме до мястото на пикника с кола, тогава можем да прибавим и хладилна чанта със студена бира и сокове.

Одеяло, покривка, а защо не и надуваем дюшек – все пак мравките не ходят на курсове по добри обноски в обществото, за да не ни тормозят, когато се храним и мързелуваме в тревата.

Обикновено пикникът е дълъг – поне по половин ден. Затова освен вкусна храна, комплект прибори, чинийки, чашки /можем да вземем такива за еднократна употреба, но ако редовно ходим на излети в планината, е добре да се обзаведем и с пластмасов сервиз за туризъм и други удобства, можем да помислим и за забавления. В багажника или раницата все ще се намери място за някаква книжка за четене, семейни игри, а защо не и топка, федербал или нещо подобно, с което да се раздвижим. На пикника можем да вземем приятелите, децата и кучетата и всеки ще намери своето забавление и своя начин за почивка.

И онова, което не бива да забравяме, когато сме на пикник в гората – трябва да внимаваме изключително много с паленето на огъня за обедните наденички или пържолки. Да лагеруваме само където е позволено и да се убедим, че след като сме хапнали, пийнали и подобаващо сме отпочинали, сме събрали всичките си боклуци, загасили сме огънят и сме оставили полянката такава, каквато сме я намерили.

А ако пък живеем в къща с двор, можем всяка лятна сутрин да си закусваме на тревата и да си припомняме безгрижното детство, лимонадените дървета и вкусните кифлички на Пипи Дългото чорапче, приготвяни от мама или баба.

* * *

Какво да вземем на излет в планината?
Градинарството - полезно и приятно
Кошница - подарък

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Загадъчна ( преди 11 години )
Абсолютно си права - мен много ме интересува например - закуска на тревата, ама на Марс. Щото то няма нищо ново под слънцето вече на Земята. Затревяването на Марс, според мен е много актуална тема и с бъдеще. Скоро смятам да си купувам парцел там. Редно е да съм информирана - а кой друг, ако не вие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Валентина ( преди 11 години )
Всички четем списанията от поредицата"Великите художници" и знаем за какво става въпрос. Пишете неща, които не са публикувани, за да сте интересни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар