За дома

Косачката за трева – за естетична градина

За да имате естетичен вид на градината, трябва да я косите често

21.03.2024г. / 16 30ч.
Аз жената

Препоръчан материал от партньор на az-jenata.bg

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Косачката за трева е една от най-често използваните градински машини за поддържане на голям двор. Без нея е почти невъзможно да се поддържа красив и поддържан двор. За да имате естетичен вид на градината, трябва да я косите често. Това може да се случи с помощта на различните видове косачки за трева. На пазара съществуват разнообразни видове и в следващите редове ще разгледаме особеностите на най-разпространените.

Ръчни косачки

Започваме с най-просто устроените косачки – ръчните. Те са оборудвани с цилиндър с ножове, кош за трева, колела и дръжка. Те се задвижват изцяло от оператора, но това изисква значителни усилия особено по наклони. Имат сравнително малки размери и поради тази причина се използват за малки площи. Плюсът е, че се поддържат много лесно и могат да се използват по всяко време, тъй като не изискват батерии, бензин или електричество.

Електрически косачки

Електрическите косачки са едни от най-често търсените варианти за дворове с малка площ. Причината е, че те са по-бюджетни и не изискват кой знае каква поддръжка. Електрическите косачки са леки, тихи и се съхраняват лесно. За тях трябва да се използват удължители, тъй като захранващият кабел е къс. Единственото неудобство, което могат да създават е, че трябва да бъдат свързани към електрическа мрежа, а това може да се осъществи трудно понякога. Мощността на една косачка е един от най-важните параметри. Електрическите косачки са с мощност обикновено между 1000 до около 2000 W. Мощността трябва да се съобрази с площта на двора. 

Снимка: Canva.com

Акумулаторни косачки

Акумулаторните косачки са също много разпространени заради мобилността, която предлагат. За разлика от електрическите при тях отсъства кабел и позволяват работа на далечни места. Единственото, от което имате нужда, са напълно заредени батерии. На пазара се предлагат косачки, които работят с напрежение на батерията между 18 и 40 V. Акумулаторните косачки също така са сравнително безшумни, което е допълнително предимство.

Косачки робот

Вид акумулаторна косачка е косачката робот. Тя е едно от най-иновативните предложения в света на косачките. Косачките робот имат редица функции, които обикновените модели не предлагат – на първо място се движат автономно и поради това спестяват време и усилия. Функциите за заобикаляне на препятствия и сензори за дъжд носят допълнителни предимства. Управляват се дистанционно със смартфон и могат да се настроят да косят по определен час. Всяка косачка робот е оборудвана с вградена батерия и включва специална станция за зареждане. Освен това могат да косят тревни площи с наклон до 25%.

Бензинови косачки

Най-мощните косачки на пазара са бензиновите. Те са пригодени за много твърда трева и се използват за много големи площи. Поради тази причина са подходящи за професионална употреба. Предимството им е, че косят за много кратко време всякаква трева. Те се използват дори на най-отдалечените места, тъй като зависят само от гориво. Някои моторни косачки са самоходни, а други не. Каква ще изберете зависи от индивидуалните предпочитания. 

Трябва да се има предвид, че те са шумни, тежки и изискват сериозна поддръжка. Имат и по-висока цена от останалите. Съществуват най-различни видове бензинови косачки – палцови, тракторни, косачки за висока трева. В следващите редове ще разгледаме всяка поотделно.

Палцови косачки

Ако имате да косите висока трева, тогава палцовата косачка е много добър избор. Тя е подходяща за косене на твърда растителност. Палцовите косачки са изключително мощни и голям плюс е, че лесно се прикачват към трактор. С тях може да се косят и неравни площи. Захранват се от бензинов двигател, обикновено четиритактов.

Косачки за висока трева

Това са косачки специално предназначени за висока, гъста и буйна трева. Имат голяма работна ширина и могат да косят дори по наклони. От своя страна се делят на два подвида – ротационни и тримерни. Ротационните косачки включват диск с ножчета за косене на твърда растителност, докато тримерните косят с корда. 

Тракторни косачки

Тракторните косачки са едни от най-големите по размер бензинови косачки. При тях работната ширина достига до 130 см, за сравнение с косачките робот например, при които е около 50 см. С тях се коси бързо и лесно много голяма площ. Включват волан, с който лесно се навигира машината. Тракторните косачки са удобни, защото по време на косенето операторът е седнал. Те се делят на два подвида – райдери и косачки с предно рязане. Основната разлика между тях е, че райдерите се използват за по-малки площи, докато косачките с предно рязане са за доста по-големи дворове.

Каква косачка ще изберете зависи от двора, който имате да косите. Разбира се бюджетът, както и личните предпочитания са от важно значение. Повечето косачки разполагат с функция мулчиране и опция за регулиране височината на косене.

Снимка: Canva.com

Откъде да закупя тези продукти?

Ако търсите косачка за предстоящия сезон, разгледайте многообразието от модели в onlinemashini.bg. Там ще намерите над 700 различни модела на едни от най-ниските цени на пазара. В онлайн магазина се предлага и друг вид градинска техника освен косачки – ще намерите резачки, тримери, пръскачки, мотофрези и т. н.

За да поръчате от onlinemashini.bg, не е необходимо да си правите регистрация. Поръчката се прави много бързо и лесно изцяло онлайн, но можете и да се обадите, за да поръчате. Имате възможност да изберете и мястото на доставка – до офис на куриер или личен адрес.

Онлайн магазинът предлага и възможност за разсрочено плащане, ако е непосилно за Вас да изплатите цялата сума наведнъж.
 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
...... ( преди 1 месец )