Пухкава питка за летен Никулден – рецепта

8 май 2025 | 12:41 | Мария Дуковска
Добави в любими
Пухкава питка за летен Никулден – рецепта.
60 мин.

  • Порции: 10

На 9 май отбелязваме летен Никулден и всички с имената Никола, Николай, Николина, Николета, Никол ще трябва да почерпят за здраве и късмет. Всяко семейство може да почете празника с вкусна трапеза, а най-важното ястие на нея е хлябът. Опитайте една наша вкусна рецепта за домашна питка с вкус на пица. Ще си оближете пръстите!

Продукти
Приготвяне

Разделете тестото на две половини. Едната разточете в кръгла форма. Поставете го в кръгла тавичка, постлана с кухненска хартия за печене. След това намажете получената кора със соса за пица. Поръсете с настъргания кашкавал и нарязаната шунка.

Разточете и другото парче тесто. Внимателно го поставете върху плънката, така че да покрие. В средата на питката поставете чаша или купичка, която да очертае правилен кръг в центъра на питката. След това разрежете питката на отделни сектори, които ще играят роля на лъчи на слънце.

Усучете „лъчите“ веднъж, за да се получи търсеният ефект. Намажете отгоре с разбития жълтък и печете в загрята на 220 градуса фурна за 30 минути.

Снимка: личен архив

Опитайте още:

Снимка: istock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай