Пухкави и меки – рецепта за бухтички по гръцки

14 май 2025 | 15:57 | Аз жената
лесно
Добави в любими
Loukoumades или сиропирани бухти по гръцки.
110 мин.

  • Порции: 4-5

Бухтите са сред най-любимите ни закуски и десерти. Обичаме да ги поднасяме топли и пухкави, поръсени с пудра захар или със сладък сироп. За да направите бухтички по гръцки не се искат много продукти, рецептата е бърза и лесна.

Ето как да си приготвите Loukoumades или сиропирани бухти по гръцки:

Продукти
Приготвяне
  1. В  купа комбинирайте добре водата, захарта и маята. 
  2. Оставете настрана за 10 минути или докато маята шупне. 
  3. След това към нея добавете брашното, царевичното нишесте, млякото и зехтина. 
  4. Разбъркайте с дървена лъжица, след което месете около 5 минути, докато тестото стане гладко.
  5. Покрийте купата със свежо фолио и я оставете на топло място за 1 час, докато тестото удвои обема си.
  6. Докато тестото втасва, пригответе медения сироп.
  7. В малка тенджера смесете 1 чаша вода със захарта и меда. 
  8. Разбъркайте и оставете да заври.
  9. Намалете котлона и оставете да къкри около 20 минути. 
  10. Свалете от котлона и оставете да се охлади.
  11. Когато тестото е готово, намажете леко ръцете си с олио или зехтин. 
  12. От него оформете малки топки с приблизителен размер на голф топка.
  13. Би трябвало да се получат около 30-40 малки бухтички. 
  14. В малка тенджера на котлона сипете мазнината за пържене. 
  15. Тя трябва да е достатъчна, за да се изпържат добре бухтите. 
  16. Трябва да станат златистокафяви от всички страни. 
  17. Готовите бухти се отделят за кратко върху кухненска хартия. 
  18. След това потопете бухтите в сиропа. 
  19. Важно е бухтите да са все още горещи, когато ги слагате в сиропа. 
  20. Разбъркайте ги добре в него и сервирайте в чиния. 
  21. За финал може да поръсите върху тях още от сиропа.

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай