Без захар и глутен – 3 рецепти за шоколадови барчета

Пригответе си нещо вкусно и с по-малко калории

16.05.2025г. / 14 26ч.
Мария Василева
Без захар и глутен – 3 рецепти за шоколадови барчета. Снимка: istock

Без захар и глутен – 3 рецепти за шоколадови барчета. Снимка: istock

Ако сте от хората, които обожават шоколад, но се притеснявате за фигурата си, може би е дошло време да вземете нещата в свои ръце. Пригответе си някое от следните шоколадови изкушения у дома.

Ето три страхотни рецепти за десерти без захар:

Веган шоколадови барчета без захар

За тях ще ви трябват:

  • 60 мл разтопено кокосово масло или какаово масло 
  • 5 супени лъжици кленов сироп 
  • 60 г какао на прах 
  • 2 супени лъжици смлени ядки по ваш избор
  • 2 супени лъжици препечен кокос 
  • 2 супени лъжици сушени плодове по ваш избор
  • 2 супени лъжици семки по ваш избор, тиквени или слънчогледови 
  • щипка сол 
  • 1/2 чаени лъжички течен ароматизатор или екстракт, ванилия, бадем или мента 

В голяма купа смесете разтопеното кокосово масло и кленовия сироп. След като течните съставки се смесят, добавете какаото на прах и разбийте с тел, докато получите гладка, равномерна паста. Ако използвате някоя от добавките, добавете ги на този етап. С лъжица разпределете пастата върху тава за бисквитки, покрита с голям лист хартия за печене. Сгънете излишната хартия върху шоколадовата смес и я притиснете с длани или точилка. След като шоколадът е разточен на един равномерен слой, отлепете хартията. Замразете за минимум 30 минути, преди да я отлепите от хартията или да я извадите от формата. Покрийте и съхранявайте в хладилник до 2 седмици. 

Време за подготовка: 15 минути 
Общо време за готвене: 15 минути 
Порции: 12 (по 3 квадратчета на порция)

Калории на порция: 74
Въглехидрати: 5 г
Протеини: 7 г
Мазнини: 5 г

Шоколадови блокчета без захар

Необходими съставки:

  • 2 чаши семена по избор 
  • ⅓ чаши смляно ленено семе 
  • 3 яйца – средни 
  • ¼ чаши кокосово масло 
  • 2 ч. л. екстракт от ванилия 
  • 2 ч. л. смляна канела 
  • 4 с. л. гранулиран подсладител (като еритритол) по избор или повече, по ваш вкус 
  • ¼ чаши какаови зърна 
  • 1 чаша настърган кокос 
  • ⅓ чаши какао на прах (неподсладено)

Поставете семената, лененото семе и яйцата в кухненския робот. Разбийте, докато семената се смелят грубо и се смесят с яйцата. Поставете всички останали съставки в купата на кухненския робот и разбийте, докато се смесят добре и започнат да се слепват. Изсипете сместа за блокчетата в тава за печене, покрита с хартия за печене. Притиснете здраво в тавата, за да сте сигурни, че блокчетата са твърди и няма да се ронят, когато се изпекат. Печете на 180 градуса за 15-20 минути, докато се изпекат и станат леко хрупкави. Оставете да се охладят. 

Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 15 минути 
Общо време за готвене: 25 минути 
Порции: 22 

Калории на порция: 134
Въглехидрати: 1,5 г
Протеини: 3 г
Мазнини: 5 г

Шоколадови барчета без ядки и глутен

За тях ще ви трябват:

  • 113 г 100% неподсладено какао
  • 3 супени лъжици кокосово масло 
  • 1 чаена лъжичка чист екстракт от ванилия 
  • 1/4 чаена лъжичка сол 
  • 2 супени лъжици мляко по избор 
  • 1 чаена лъжичка течна ванилия
  • 1 1/2 супени лъжици стевия на прах

Разтопете всички съставки в тенджера на слаб огън на котлона, докато сместа стане напълно гладка. Изсипете във форма за бонбони и охладете или замразете, докато се втвърди. 

Време за подготовка: 2 минути
Време за готвене: 5 минути 
Общо време за готвене: 7 минути 
Порции: 8 

Калории на порция: 118
Въглехидрати: 4,5 г
Протеини: 2 г
Мазнини: 12,8 г

 

Да ви е сладко!

Коментирай