Как да си направите квас за хляб?

Правенето на квас от нулата не е трудно

22.05.2025г. / 10 12ч.
Мария Василева
За да си направите домашен квас ви трябват 7-8 дни. Снимка: istock

За да си направите домашен квас ви трябват 7-8 дни. Снимка: istock

Искате да изпечете невероятен хляб с квас? Първо: ще ви е необходим квас. Без него хлябът ви няма да втаса. Той е сърцето и душата на печивото с квас. Правенето на квас от нулата не е трудно. Процесът обаче е плашещ, особено за начинаещи. Нека променим това! С достатъчно време, подходяща температура и грижа, културата ще започне да ферментира и да култивира естествените дрожди, които се намират в нашата среда. За да създадете закваска от нулата, целият процес ще отнеме 7 дни (или повече) от началото до края.

Какво ще ви е необходимо?

Ще ви трябват:

  • Буркан 3/4 л 
  • Дигитален кантар
  • Малка гумена шпатула 

За приготвяне на квасния хляб:

Ден 1 - 60 г (1/2 чаша) пълнозърнесто брашно, 60 г (1/4 чаша) вода 

За ежедневно хранене с квасния хляб (Дни 3-7)

60 г (1/2 чаша) универсално брашно или брашно за хляб 60 г, (1/4 чаша) вода 

Забележка: за най-добри резултати използвайте обикновено, неизбелено универсално брашно или брашно за хляб. 

Как да си приготвите квас стъпка по стъпка?

Ден 1

  • Добавете 60 г (1⁄2 чаша) пълнозърнесто брашно и 60 г (1⁄4 чаша) вода в буркана за квас. Общ добив – 120 г квас.
  • Разбъркайте с вилица до гладкост; консистенцията ще бъде гъста и пастообразна.
  • Покрийте със стреч фолио (може и салфетка, закрепена с ластик) или капак и оставете да престои на топло място, на около 24 градуса , за 24 часа. 

Ден 2

Имате ли мехурчета? Днес ще проверите дали на повърхността са се появили малки мехурчета. Мехурчетата показват ферментация – това, което искате. Няма проблем обаче, ако не видите нищо веднага; мехурчетата може да са се появили и разтворили през нощта, докато сте спали. Това се случва доста често. Не е нужно да правите нищо друго. Просто го оставете да престои на топло място за още 24 часа. Можете да разбъркате веднъж или два пъти, за да наситите сместа с кислород. 

Ден 3

  • Извадете и изхвърлете половината (60 г) от закваската от буркана. За да направите това: използвайте лъжица, за да я изгребете, или изсипете закваската директно в купа, за да я претеглите (можете също така просто да я прецените на око – количеството не е нужно да е точно). Текстурата ще бъде много еластична.
  • Добавете към буркана 60 г (1⁄2 чаша) универсално брашно + 60 г (1/4 чаша) вода. Разбъркайте с вилица до гладкост.
  • Остържете стените с малка гумена шпатула. В този момент текстурата трябва да наподобява гъсто тесто за палачинки или обикновено кисело мляко.
  • Покрийте и оставете да престои на топло място, 22-23 градуса, за 24 часа. Общ добив: 180 г закваска. 

Увеличаването на закваската може да се забави на 3-4 ден. Това е нормално. Вашата закваска се нуждае от повече време, за да се адаптира. Бъдете търпеливи. 

Ден 4

Извадете и изхвърлете половината (90 г) от закваската. Към буркана: добавете 60 г (1⁄2 чаша) обикновено брашно + 60 г (1/4 чаша) вода в буркана. Разбъркайте добре и остържете стените. Покрийте и оставете да престои на топло място за 24 часа. Общ добив: 210 г закваска. 

Ден 5

Извадете и изхвърлете половината (105 г) от закваската. Към буркана: добавете 60 г (1⁄2 чаша) обикновено брашно + 60 г (1/4 чаша) вода. Разбъркайте добре. Покрийте и оставете да престои на топло място за 24 часа. Общ добив: 225 г квас.

Ден 6

Извадете и изхвърлете половината (112 г) от закваската. Към буркана: добавете 60 г (1⁄2 чаша) универсално брашно + 60 г (1/4 чаша) вода. Разбъркайте добре и изстържете стените. Покрийте и оставете да престои на топло място за 24 часа. Общ добив: 232,5 г квас. 

Ден 7

Извадете и изхвърлете половината (116,25 г) от закваската. В буркана: добавете 60 г (1⁄2 чаша) универсално брашно + 60 г (1/4 чаша) вода. Разбъркайте добре и изстържете стените. Покрийте и оставете да престои на топло място за 24 часа. Общ добив: 236 г закваска.

Дни 3-7: 

Независимо дали се виждат мехурчета или не, време е да започнете процеса на хранене. С развитието на естествените дрожди, закваската ще се надигне. На повърхността ще се образуват мехурчета. В крайна сметка закваската ще се отдръпне или ще се „срути“, което показва, че е време да я храните отново. Целта: да увеличите общото количество до около 236 г (1 чаша), следвайки специфичното съотношение на хранене, посочено по-долу, за всеки ден. 

Ден 7-8

Роден е квас! Досега вашият квас би трябвало да е удвоил обема си. Трябва да видите много мехурчета, както големи, така и малки. Текстурата вече ще бъде гъбеста, пухкава и подобна на печени маршмелоу. Също така би трябвало да мирише приятно (а не като миризливи спортни чорапи). Ако тези условия са изпълнени, вашият квас вече е активен. Последната стъпка е да прехвърлите кваса в хубав, чист буркан. Направете това само ако настоящият ви буркан се нуждае от добро почистване. В противен случай го оставете такъв, какъвто е. В съответствие с традицията, можете също да кръстите кваса си (и моля, направете го). Сега сте готови да печете!

Рецепти за хляб с квас:

Свързани статии

Коментирай