Снимка: iStock
Въпреки че неръждаемата стомана е здрава, тя е податлива на петна, нечистотии и пръстови отпечатъци, ивици и петна от вода. Какво можете да направите, за да се погрижите за нея?
Преди да почистите уред от неръждаема стомана, е разумно да проверите препоръките на производителя. Има много видове неръждаема стомана, някои от които са по-издръжливи от други. Някои уреди са обработени с прозрачен слой, който може да се отстрани от определени почистващи продукти. Загубили сте ръководството? Не се притеснявайте, може да го намерите онлайн. Ако не сте от хората, които си правят сами, на пазара има много ефективни почистващи препарати за неръждаема стомана. Почистващ препарат за котлони например може да бъде ефективен за почистване на замърсени абсорбатори от неръждаема стомана, както и на вратички на фурни и съдомиялни машини. Други чудесни варианти за почистване на неръждаема стомана са почистващи препарати за грил или дори препарат за полиране на сребро. Каквото и да използвате, не забравяйте да прочетете етикета и внимателно да следвате инструкциите.
Има повече от един начин за почистване на неръждаема стомана. Изберете метода, който отговаря на вашия предмет от неръждаема стомана, неговото състояние и това, което имате подръка. В повечето случаи избърсването на неръждаемата стомана с чиста кърпа или микрофибърна кърпа, потопена в гореща вода, е достатъчно. Точно както дървото, неръждаемата стомана има шарки. Определете набраздяванията по повърхността на вашия уред и избършете в тази посока, като започнете отгоре и продължите надолу. Изплакнете с вода и подсушете добре.
Тъй като неръждаемата стомана се драска лесно, избягвайте използването на четка или твърди инструменти за почистване. Вместо това опитайте да използвате парочистачка. За да стерилизирате и дезинфекцирате неръждаемата стомана, използвайте парочистачка с накрайник. Подсушете с мека кърпа.
За упорити мазни петна или „воден“ котлен камък, намокрянето на мека кърпа с разреден разтвор на оцет може да свърши работа. Смесете разтвор от 2 части вода към 1 част оцет. Избършете цялата повърхност от горе надолу и никога не оставяйте оцет да остава върху повърхността. След това изплакнете обилно и подсушете.
Обикновено трябва да обърнете малко повече внимание на загорелите или залепнали петна по мивки, тенджери и тигани или плотове от неръждаема стомана. Този метод работи и като начин за почистване и на контейнери за компост от неръждаема стомана.
Най-доброто време за почистване на неръждаемата стомана е, когато е замърсена. Това изглежда твърде опростено, но както знаете, употребата на кухнята варира значително от едно семейство до друго. Целта е да се възстанови оригиналният вид на вашите уреди от неръждаема стомана, така че подходящ график за почистване може да бъде от един до четири пъти годишно. В интензивно използвана кухня или където хигиенните съображения са от първостепенно значение, може да се наложи ежедневно почистване за определени предмети.