Как да махнем пестицидите от плодовете и зеленчуците? 5 изпробвани метода

Няколко ефективни начина да намалим вредните химикали

08.05.2025г. / 11 45ч.
Мария Дуковска
Измивайте ги с топла вода за поне минута. Снимка: istock

Измивайте ги с топла вода за поне минута. Снимка: istock

Пролетното време ни дава възможност да хапваме повече пресни плодове и зеленчуци, но рядко можем да открием продукти без пестициди. Съвременното земеделие използва пестицидите, за да може да добива по-обилна продукция, но консумацията на плодове и зеленчуци с тях не е особено полезна. Затова сме свикнали да измиваме храните преди консумация, но това не е достатъчно. 

Вижте няколко сигурни метода, които помагат да премахнем пестицидите от салатите и зеленчуците, а също и плодовете:

1. Измиване с топла вода за поне минута

Ако нямате много време да накисвате продуктите в разтвори, използвайте този метод. Измийте ги с топла вода, но в порядъка на поне една минута, за да може да премахнете повече вредни химикали от тях.

Свързани статии

2. Накисвате ги

Другият по-ефективен начин е да накиснете предварително плодовете или зеленчуците в топла вода за 20-30 минути.

3. Разтвор от сода и оцет

Един от най-популярните и работещи трикове е да накиснете продуктите в разтвор от вода, сода за хляб и ябълков оцет. 
Смесете 1-2 супени лъжици сода за хляб с 1-2 супени лъжици ябълков оцет и около половин литър вода. Направете тази смес в тенджера или легенче, в които да измиете плодовете и зеленчуците. Накиснете ги в тази смес за 20-30 минути. 

Ако количеството зеленчуци е по-голямо, увеличете съотношението на содата и оцета за по-добър и качествен ефект. След като сте накиснали плодовете и зеленчуците, изплакнете ги под течаща вода колкото се може по-обилно. 

Свързани статии

4. Накисване в солена вода

Друг изпитан метод за изчистване на плодовете и зеленчуците е да ги накиснете за около 20 минути в солена вода. Достатъчно е да добавите на литър вода 10 грама сол. След като минат минутите, изплаквате с топла вода и можете да ги консумирате. 

5. Вода с лимон 

Сокът от лимон или от друг цитрусов плод, смесен с вода, има антимикробно действие. Това означава, че този разтвор унищожава микробите и бактериите, които се намират върху плодовете и зеленчуците. Всичко, което ви е необходимо, е сокът от половин лимон или друг цитрусов плод, за да се отървете от тези микроби. Накисвате храните във вода с изстискан лимонов сок в нея за около 15-20 минути и след това изплаквате.

Свързани статии

Коментирай