Как да изберете перфектната диня? Снимка: istock
Динята е любимият плод на мнозина от нас и свързваме лятото не само с дългите дни и вечери, но и с похапването на по-леки храни като плодове и зеленчуци.
Един от най-важните показатели за качеството на динята е цветът на петното на полето – това голямо, обезцветено петно по повърхността, което показва къде е била динята на земята, докато е узрявала. Кремаво-жълто или почти оранжево петно на полето показва, че динята е пълна с вкус. Бяло или светложълто петно на полето сигнализира за диня, на която липсва вкус, така че може би ще искате да изберете друга.
Цветът на динята ви помага да се определи зрелостта на плода. Изберете диня, която има силна, постоянна шарка на ивици. Зелените ѝ ивици трябва да са наситено тъмнозелени, докато бледите ѝ ивици трябва да са кремаво светложълти.
Въпреки че другите купувачи в магазина може да ви погледнат любопитно, почукването по динята ви може да ви помогне да изберете най-добрата. Почукайте леко плода си и се вслушайте в звука, който издава: ако тонът звучи дълбоко и кухо, плодът има повече вода и вероятно е узрял. Ако почукването ви звучи по-високо и плътно, това може да означава, че кората е твърде дебела и плодът не е напълно узрял.
Сиво-кафявите петна от сухо изветряне и жилковидните линии са чудесни индикатори за изключително сладка диня. Тези петна показват къде захарта се е просмуквала от плода, така че огледайте всички страни на динята, за да изберете най-сладката.
Направете си бърза тренировка, докато пазарувате, като повдигнете дини, за да намерите перфектната. Добрата диня се усеща по-тежка, отколкото изглежда, защото колкото по-плътна е, толкова по-високо е съдържанието на вода и толкова по-сладка е динята.
Търсете диня, която е по-закръглена и с по-равномерна форма, но не овална. По-закръглените дини са по-сладки, докато овалните са по-често по-воднисти и по-малко вкусни. Също така, избягвайте дини с неправилни бучки по повърхността.
Независимо от размера ѝ, изберете диня с твърда повърхност. Презрялата диня може лесно да се пробие, затова проверете външната страна за твърдост. Огледайте цялата диня и ако откриете меки петна, порязвания, вдлъбнатини, пукнатини или други признаци на увреждане, продължете нататък с пазаруването и изберете друг плод. Освен това, трябва да изберете диня с матов вид. Блестящата кора вероятно показва недоузряла диня.
Дините не продължават да узряват след като бъдат набрани. Процесът на зреене спира в момента, в който динята се откъсне. Това означава, че за разлика от бананите и крушите, няма да е добре да поставите диня на кухненския плот и да очаквате тя да узрее.
Ненарязаните дини могат да издържат на плота ви при стайна температура от седем до десет дни. След като бъде нарязана, динята е подходяща за консумация, ако се държи в хладилника за три до четири дни. За максимална свежест и дълготрайност, най-доброто време за закупуване на диня е през пиковия сезон, от май до септември.
Съхранението в хладилник зависи от това дали динята е цяла или е нарязана. Съхранявайте целите дини на плота на стайна температура, за да запазите сладостта и цялостния вкус. След като нарежете диня, съхранявайте я покрита в хладилник, за да не изсъхне и да не се развали.