3 летни сандвича, които ще ви очароват. Снимка: istock
Когато времето е горещо и не искате да прекарвате целия ден в кухнята, може би обичате да си приготвяте сандвич – това обилно и вкусно ястие, на което можете да се насладите по всяко време на деня. Независимо дали го опаковате за из път или за един ден на плажа, или пък просто искате да се наслаждавате на обяд на открито, тези сандвичи са пълни с пресни летни продукти, прекрасни меса на скара и вкусни гарнитури. Ето какво можете да си приготвите.
Нищо не може да се сравни с класически италиански сандвич, наслоен на пластове с месни деликатеси, хрупкави зеленчуци и този характерен пикантен дресинг. Независимо дали го сервирате пресен или го увивате за по-късно, този сандвич е идеален за пикници, пътувания с кола или мързеливи следобеди в задния двор!
За него ще ви трябват:
Отворете питките и поръсете всяка страна с 1 супена лъжица зехтин. Поръсете малко сушени италиански подправки върху всяка за допълнителен вкус. Наредете колбасите и сиренето на пластове: разпределете равномерно шунката, салама и резените свински врат между двете питки. Поставете 2 резена сирене проволоне върху всеки сандвич. Добавете зеленчуците: наредете резени домат, нарязан червен лук и резени пеперончини (ако използвате). Разпределете равномерно нарязаната маруля отгоре. Овкусете и добавете дресинг. Поръсете около ½ супена лъжица червен винен оцет върху зеленчуците върху всеки сандвич. Подправете с щипка сол и прясно смлян черен пипер. Поставете горната половина на питката върху плънката, като леко натиснете, за да уплътните сандвичите. Разрежете всеки сандвич наполовина, ако желаете, и сервирайте веднага – или увийте в хартия за печене и охладете за допълнително сливане на вкусовете.
Порции: 2 сандвича
Този сандвич с пилешко месо и орехово песто е за смели летни вкусове – сочно пилешко месо, овкусено с домашно приготвено орехово песто, на пластове с кремообразна моцарела, пресни домати и пикантна рукола върху хрупкав препечен квасен хляб. Накратко, съвършенство за пикник!
За него ще ви трябват:
За ореховото песто:
За сандвича: 2 пилешки гърди (печени на скара или запечени в тиган и настъргани, около 170 г всяко)
Приготвяне на ореховото песто: Запечете орехите в сух тиган на среден огън за 2-3 минути, докато изпуснат аромат. Оставете леко да се охладят. В кухненски робот смесете орехите, босилека, чесъна, пармезана, лимоновия сок, солта и черния пипер. Пасирайте, докато се смелят на ситно. Докато роботът работи, поръсете със зехтин, докато пестото стане гладко, но все още леко на парченца. Ако е необходимо, коригирайте подправките. Сгответе и накъсайте пилешкото месо: подправете пилешките гърди със сол и черен пипер. Печете на грил или тиган на средно силен огън за 5-6 минути от всяка страна, докато се сготвят напълно. Оставете да почине, след което накъсайте. Разбъркайте накъсаното пилешко месо с ореховото песто. Препечете хляба: загрейте тиган на среден огън и разтопете маслото (или използвайте зехтин). Разрежете багетата наполовина и препечете до златисто и хрупкаво, около 2-3 минути от всяка страна. Сглобете сандвича: подредете долната половина на багетата с пилешкото месо с песто, резенчета прясна моцарела, резенчета домати и шепа рукола. Подправете леко със сол и черен пипер. Покрийте с другата половина на багетата, разрежете сандвича наполовина и сервирайте веднага.
Порции: 2 сандвича
Когато смесите най-добрите части от класическа салата Капрезе със сочно пиле на скара, се случва магия. Този сандвич с пиле Капрезе е пълен с кремообразна моцарела, зрели домати, пресен босилек и капка балсамов оцет – лятна простота в най-добрия му вид! Ако искате нещата да са малко по-леки, можете да сервирате сандвича отворен, за да се насладите на всички вкусове без допълнителната порция въглехидрати.
За него ще ви трябват:
По желание: допълнително зехтин или песто за намазване
Намажете пилешките гърди със зехтин, подправете със сол и черен пипер и ги запечете на средно силен огън за около 5-6 минути от всяка страна или докато се сготвят напълно. Оставете да починат, след което нарежете. Леко запечете хляба, ако желаете. По желание: намажете с малко зехтин или намажете с песто за допълнителен вкус. Наредете нарязаното пилешко месо, прясната моцарела, резените домати и листата босилек върху долната половина на всяко хлебче. Поръсете с балсамов оцет, добавете горната страна и сервирайте веднага, докато всичко е идеално разтопено и прясно.
Порции: 2 сандвича
Да ви е сладко!