Тайните на перфектния компот: какво трябва да знаете. Снимка: istock
Домашно направеният компот е прекрасен начин да оползотворим плодовете, които ни остават в излишък през лятото и да имаме вкусна зимнина за студените месеци. Ако искате да приготвите домашни компоти, има няколко златни правила и ако ги спазвате, ще имате перфектна зимнина.
За да направите разкошен компот, избирайте сезонни и узрели плодове. Не бива нито да са зелени, нито пък презрели, меки или кашави. Огледайте ги да нямат загнивания, червеи, наранявания, защото дори и само един лош плод може да съсипе компота.
Едни от най-вкусните компоти стават с:
Ако използвате буркани с вместимост 800 мл е препоръчително да сложите около 300-350 г плод. В зависимост от сладостта на плодовете може да сложите от 3 до 5 с. л. захар или подсладител. Водата се пълни догоре, като трябва да ви остане 1 пръст празно под капачката за ориентир.
Преди да ги напълните с вода и плодове, измийте много хубаво бурканите и стерилизирайте капачките, може и в миялната. След като напълните бурканите, ги варете спрямо вида плод. Най-често около 10-20 минути е достатъчно.
Препоръчително е да държите бурканите на тъмно и хладно място като килер, мазе, шкаф в коридора. Ако капачката е леко хлътнала това означава, че бурканът е добре затворен и може да се съхранява спокойно.
Ако ще правите компот от череши, вишни или кайсии с костилки, знайте, че компотът ще има по-дълбок вкус. Не се препоръчва за много дълго съхранение (над година), защото костилките отделят вещества, които променят състава с времето.