Любопитни факти за котешката храна, които ще ви изненадат

10.09.2025г. / 08 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако имате коте, вероятно сте забелязали колко придирчиво може да бъде то към това, което поднасяте в купичката му. Всяка гранулка и късче месо трябва да бъдат инспектирани, преди да бъдат одобрени. Но защо е така?

Светът на котките е много по-сложен, отколкото си мислим, а храненето представлява голяма част от него. Тайната се крие във физиологията на тези изящни създания.

Котките са абсолютни хищници

Котките са „облигатни месоядни“, тоест те задължително трябва да хапват месо, за да бъдат здрави. Те имат нужда от протеини, които се съдържат единствено в месото. Такъв е например тауринът, който е много важен за сърцето и зрението им, но не може да се набави от растителни продукти.

На практика мъркащите топки не могат да бъдат здрави, ако не им предлагате достатъчно месо.

Котките все още приличат на дивите си прароднини

Котките са домашни любимци от хилядолетия, но те все още приличат доста на своите диви прародители. Дори когато хапват само специална котешка храна, те винаги ще предпочетат месо с високо съдържание на протеини и ниско количество въглехидрати.

Наистина ли котките не обичат сладко

Всички знаем, че парче шоколад не би привлякло вниманието на нито едно коте. И това не е така, защото не харесва сладкото. Всъщност то изобщо не познава този вкус, защото няма рецептори за сладко.

За сметка на това котките са особено чувствителни към вкуса на мазнини и умами. И ако видите домашния си любимец да яде с удоволствие сладкиш, вероятно просто му харесва количеството мазнини в него.

Но също като нас не харесват нищо горчиво и са особено чувствителни към този вкус.

Котките могат да помирисват… вкуса

И все пак най-важното за котешката храна е това как мирише тя. Защото котките имат уникално обоняние, но нямат много вкусови рецептори – само около 480, което е доста по-малко от човешките 9000.

Любопитно е, че имат особен орган в небцето си, който позволява да „вкусват“ ароматите. Когато вдишат миризма, органът на Якобсон пренася струята към езика им и оттам – към небцето. То ги „вкусва“ по начин, който е напълно непознат за нас, хората.

И още нещо важно

Вероятно сте забелязали, че любимецът ви не яде, ако му поднесете котешка храна направо от хладилника. И това не е, защото ястието не е вкусно.

Когато поднасяте котешка храна, опитайте да бъде по-топла. Най-вероятно вашето коте ще я оцени повече, ако е с температура около 28 градуса. Това е температурата на прясно убита плячка и малкият хищник все още пази във вените си спомена за истинското ловуване.

Първата специална котешка храна

Първата специална котешка храна започнала да се продава през 19-и век в Англия и се правела от конско месо. Дотогава животните се смятали за перфектни ловци и хората не смятали, че има нужда да ги хранят специално, а им предлагали остатъците от трапезата си. Всъщност и днес те могат да се справят чудесно с лова, дори когато са потомци на поколения домашно гледани животни.

Гранулите, които днес са обичайна котешка храна, се появяват половин век по-късно и тяхното удобство ги прави много популярни.