За дома

Романтика в бяло и червено

24.02.2010г. / 12 54ч.
Вергиния Генова
Романтика в бяло и червено

На 1-ви март е време да пожелаем да сме бели и червени, здрави и засмени. Преди 1-ви март е време, в което да си спомним старите български традиции и позабравените занаяти.

Все още белият и червеният конец намират място на реверите на първи март, но в забързания ден нямаме време за романтика. Романтиката е сега в моторите! Или може би някъде другаде, но много често далече, далече от нас.

А би било хубаво да си направим един истински празник в бяло и червено!
Въпреки, че много добре знам, че на първи ще стана рано, рано сутринта и ще се изстрелям на автопилот към ежедневните задължения и в пролуките ще подаря някоя и друга ръчно изработена мартеничка.

А би могло да е иначе! Нека опишем една идилична картина за украса, пък може би ще има някъде някой, който да реализира романтичните първомартенски копнежи.

Всъщност не е чак толкова трудно да оцветим дома си първомартенски.

Бяло-червена спалня
Дори да нямаме червено, почти всички имаме бяло спално бельо, с което да застелем леглото. И върху тази снежна белота да разпръснем шепа червени розови листчета. А защо не и да допълним първомартенската картина с бели и червени свещи?

Бяло червена кухня
В кухнята е още по-лесно. Изваждаме бели и червени кухненски кърпи. Можем да оцветим с децата дървени щипки в бяло и червено и да защипем мартенички и картички, които сме направили сега или които пазим от предишни години.
С мартенички можем да украсим растенията у дома или дрянови пръчки, а защо не и клончета от слива, които да цъфнат и да разпръснат пролетно настроение.

Детската стая в бяло и червено
Тук, ако имаме време можем изцяло да се развихрим, завихряйки с творчество и душите на децата. Можем да направим голяма картонена баба Марта, която да апликираме и украсим; да направим дърво от картон, което да украсяваме с мартенички, които сме получили, с картонени цветя, щъркели, лястовички и всякакви пролетни красоти.

Холът в бяло и червено
Сега е моментът за много пролетни цветя – в саксии или рязан цвят. Да напълним вазите с кокичета. Ако сме засадили зюмбюли и лалета да ги извадим на видно място. Би било хубаво, ако украсим саксийките и вазите с бели и червени конци. Сега е моментът да извадим от кутиите червените и бели панделки, копчета и мъниста и дори да нямаме време да правим нещо конкретно, просто да ги сложим в стъклени купи и фруктиери.
Пластмасовите кофички директно можем да налепим с лепило и да омотаем в конци.
Разбира се може да оцветим с боя или да използваме цветна хартия. Стига да имаме време, желание и най-вече първомартенско настроение, можем да превърнем дома в червено бяла фантазия.

Банята в бяло и червено
Тук отново белите и червените халати може да заемат своето почетно място, да добавим сапун в червено (белият се среща доста често и винаги можем да извадим още един), ароматни свещи в бяло и червено. Подхожда също да използваме и еко почва в бяло и червено.

Коридорът в бяло и червено
В коридора може да закачим една голяма червено бяла мартеница, която да посреща гостите на дома ни. И да ни напомня, че най-лошото свърши и идва пролетта.

Могат да се дадат много съвети и да си мечтаем още много, проблемът на днешния забързан ритъм на живот е, че нямаме време... време дори... не само да бъдем добри, а да си пожелаем нещо хубаво. Дори и когато имаме повод. А не бива!
Честита баба Марта!

Още идеи за украса – фото поглед

* * *

Пожелания за Баба Марта, картички
Всичко за Баба Марта и мартениците

Коментирай